Súlyos betegségeket terjeszthetnek az új szúnyogfajok Magyarországon

Magyarországon is megjelentek és szaporodnak olyan szúnyogfajok és kullancsok, amelyek korábban csak a melegebb és szárazabb afrikai, ázsiai, dél-európai területeken fordultak elő, és amelyek súlyos betegségeket terjeszthetnek. A kutatók igyekeznek szoros megfigyelés alatt tartani ezeket - írja a Telex.

A Magyarországon is azonosított új szúnyogfajok és kullancsok aggasztó helyzetet vetítenek előre: ezek ugyanis olyan, súlyos betegséget kiváltó trópusi kórokozókat képesek terjeszteni, mint a zika, a dengue, a chikungunya, a kullancsenkefalitisz vagy a krími-kongói vérzéses láz vírusa - hívja fel rá a figyelmet témával foglalkozó cikkében a Telex. 

Az ázsiai tigriszúnyog magyarországon nem őshonos faj. Fotó: Getty Images
Az ázsiai tigriszúnyog magyarországon nem őshonos faj. Fotó: Getty Images

Amint arról a lap beszámol: a Magyarországon őshonos 50 csípőszúnyogfajon kívül három olyan faj is van, amelynek jelenlétét csak az elmúlt 10 évben mutatták ki: ez az ázsiai tigrisszúnyog, a japán bozótszúnyog és a koreai szúnyog. 

Résen kell lennünk

Ezek a Távol-Keletről, Délkelet-Ázsia trópusi és szubtrópusi régióiból származó inváziós fajok az éghajlatváltozás, valamint a globális kereskedelem és turizmus következtében jutottak el Európába – ezzel együtt Magyarországra is –, és sikeresen alkalmazkodtak a kontinentális éghajlathoz.

"Azért tartunk tőlük, és azért tartjuk szoros megfigyelés alatt ezt a három fajt, mert egyrészt könnyen szaporodnak az emberközeli élőhelyeken, például a kisebb tárgyakon felgyűlt vízben, másrészt több olyan kórokozót tudnak potenciálisan terjeszteni, amelyek egy része Magyarországon még nem is ismert” - nyilatkozta a Telexnek Garamszegi László, az Eötvös Loránd Kutatói Hálózathoz tartozó Ökológiai Kutatóközpont főigazgatója.

Bizonyos kullancsfajokkal ugyanez a helyzet. Ahogy arra a szakember felhívta a figyelmet: az utóbbi években egyre több szomszédos országban bukkantak fel és terjednek a Hyalomma kullancsok, amelyek képesek például a krími-kongói vérzéses láz vírusának terjesztésére is. 

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +4, +10 °C
Minimum: +1, +7 °C

Borult lesz az ég, szórványosan fordul elő gyenge eső. Mérsékelt lesz a délkeleti szél, délután 3, 9 fokot mérhetünk. Hétfőn még mindig kettősfronti hatást tapasztalhatunk, de napközben átmenetileg gyengül ennek mértéke. Ennek ellenére a fejfájás és a vérnyomás-ingadozás is tartós lehet, a szívbetegek állapota is romolhat. Gyengül az immunrendszer. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: