Koronavírus: úgy látják, erre a vércsoportra veszélyesebb

A vércsoportunk is befolyásolhatja a koronavírusnak való kitettségünket, vagy épp ellenálló képességünket - állítják a kínai kutatók.

Azokat az embereket, akik az A-s vércsoportba tartoznak, nagyobb eséllyel fertőzheti meg az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2), míg a 0-s vércsoportúak rezisztensebbek lehetnek vele szemben - derült ki egy kínai tanulmány előzetes eredményeiből, melyet a Qubit.hu szemlézett.

koronavírus terjedése, koronavírus, koronavírus-járvány, koronavírus-fertőzés, COVID-19
A jövőben lehet, hogy nemcsak testhőt, de vércsoportot is vizsgálnak. Fotó: Antonio Masiello/Getty Images

A tudósok Vuhanban és Sencsenben megfertőződött betegeket osztályoztak vércsoport szerint, s mintegy 2000 fertőzött esetét vizsgálták meg. Ezen kívül felderítették 206 vuhani áldozat adatait is. Mivel Kínában majdnem ugyanolyan arányban van a lakosságban A-s és 0-s vércsoportú ember (32 és 34 százalék), így számukra beszédes adat volt az eredmény. Eszerint a halottak 25 százaléka volt 0-s, íg 61 százaléka A-s vércsoportú és hasonló volt az eredmény a betegek esetében is.

Mindenki tartsa be az előírásokat

Persze ez nem jelenti azt, hogy ez alapján másféle rendelkezéseket kellene bevezetni a más-más vércsoportú emberekre, hiszen a fertőzés továbbadása vércsoport-független, s ezt maguk a tudósok is hangsúlyozták, mondván: továbbra is mindenki tartsa be a járványügyi higiénés előírásokat.

De akkor mi értelme volt a vizsgálatnak? - kérdezhetnénk. A Vuhani egyetem kutatói szerint leginkább az, hogy később ezek alapján hatékonyabb kezeléseket lehet kidolgozni és jobban fel lehet mérni a kockázatokat.

Megjelent a koronavírus-fertőzés a Baranya megyei Kővágószőlősön. Jelenleg egy embert ápolnak kórházban, a vele szoros kapcsolatban álló személyek megfigyelés alá kerültek. További részletek az nlc.hu cikkében.

)
Hogyan működik a bolhanyakörv?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +10, +20 °C
Minimum: -2, +6 °C

Erősen felhős lesz az ég, a nap második felétől egyre többfelé lehet eső, zápor. Erős délnyugati szél mellett 10, 20 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön melegfronti hatás érvényesül. Az érzékenyek körében puffadás és egyéb emésztési panaszok jelentkezhetnek, emellett keringési problémák léphetnek fel. Az arra hajlamosak akár intenzív migrént is tapasztalhatnak. Gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: