Koronavírus: úgy látják, erre a vércsoportra veszélyesebb

A vércsoportunk is befolyásolhatja a koronavírusnak való kitettségünket, vagy épp ellenálló képességünket - állítják a kínai kutatók.

Azokat az embereket, akik az A-s vércsoportba tartoznak, nagyobb eséllyel fertőzheti meg az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2), míg a 0-s vércsoportúak rezisztensebbek lehetnek vele szemben - derült ki egy kínai tanulmány előzetes eredményeiből, melyet a Qubit.hu szemlézett.

koronavírus terjedése, koronavírus, koronavírus-járvány, koronavírus-fertőzés, COVID-19
koronavírus terjedése, koronavírus, koronavírus-járvány, koronavírus-fertőzés, COVID-19

A tudósok Vuhanban és Sencsenben megfertőződött betegeket osztályoztak vércsoport szerint, s mintegy 2000 fertőzött esetét vizsgálták meg. Ezen kívül felderítették 206 vuhani áldozat adatait is. Mivel Kínában majdnem ugyanolyan arányban van a lakosságban A-s és 0-s vércsoportú ember (32 és 34 százalék), így számukra beszédes adat volt az eredmény. Eszerint a halottak 25 százaléka volt 0-s, íg 61 százaléka A-s vércsoportú és hasonló volt az eredmény a betegek esetében is.

Mindenki tartsa be az előírásokat

Persze ez nem jelenti azt, hogy ez alapján másféle rendelkezéseket kellene bevezetni a más-más vércsoportú emberekre, hiszen a fertőzés továbbadása vércsoport-független, s ezt maguk a tudósok is hangsúlyozták, mondván: továbbra is mindenki tartsa be a járványügyi higiénés előírásokat.

De akkor mi értelme volt a vizsgálatnak? - kérdezhetnénk. A Vuhani egyetem kutatói szerint leginkább az, hogy később ezek alapján hatékonyabb kezeléseket lehet kidolgozni és jobban fel lehet mérni a kockázatokat.

Megjelent a koronavírus-fertőzés a Baranya megyei Kővágószőlősön. Jelenleg egy embert ápolnak kórházban, a vele szoros kapcsolatban álló személyek megfigyelés alá kerültek. További részletek az nlc.hu cikkében.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: