Koronavírus: nem áll le a magyar élelmiszeripar

Magyarország egy agrár-élelmiszeripari ország, komoly exportőr, önellátottsága pedig mintegy 120 százalékos az alapvető élelmiszerekből. Ezért a koronavírus okozta helyzetben is folyamatosan képes biztosítani a lakosság számára az élelmiszereket - hangsúlyozta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Az élelmiszeripar a harmadik legnagyobb feldolgozóipari ágazat az országban. Az 5400 aktívan működő élelmiszer-vállalkozás közvetlenül mintegy százezer embert foglalkoztat, és a magyar mezőgazdaság által megtermelt alapanyagok 65 százalékát dolgozza fel minőségi élelmiszerekké. Magyarország legfontosabb exporttermékei a gabonafélék, a takarmányok, a hús és a húskészítmények. Az ország 2018-ban egyebek közt 2,4 millió tonna búzát, 2,6 millió tonna kukoricát, 200 ezer tonna lisztet, 600 ezer tonna növényolajat, 110 ezer tonna fagyasztott zöldséget, 130 ezer tonna élő állatot, 860 ezer tonna állati takarmányt, állati eledelt, 220 ezer tonna baromfi- és 130 ezer tonna sertéshúst, továbbá 440 ezer tonna tejet és tejterméket exportált. Az adatok azt mutatják, hogy végső esetben ezen áruk belföldön tartása további hazai értékesítés lehetőségét rejti magában - erre azonban egyelőre a koronavírus-járvány miatt sincs szükség - írta a NAK.

koronavírus, koronavírus vásárlás, koronavírus pánikvásárlás, koronavírus tartós élelmiszer, koronavírus alapélelmiszer, koronavírus élelmiszerellátás, koronavírus bolt
A koronavírus-járvány idejére hozott mennyiségi korlátozásokat ismertető plakátot olvassák a vásárlók egy nyíregyházi bolt előtt. Fotó: MTI/Balázs Attila

A belső piac ellátása a fontos

Fontos kiemelni, hogy az élelmiszerellátás és a legalapvetőbb termékekkel való ellátás minden településen biztosított a koronavírus-járvány ideje alatt is. Magyarország élelmiszer-termelésénél ugyanis mindig a belső piac ellátása az elsődleges szempont, és csak ezt követően történik meg a felesleg exportja. Az üzletekben ideiglenesen tapasztalható hiányok alapvetően abból adódnak, hogy sok a "pánikvásárlás", és a lakosság a megszokott mennyiség sokszorosát veszi meg az adott termékekből. Emiatt azonban egyre több üzletben korlátozzák, hogy egy bizonyos termékből mennyi vásárolható egyszerre.

Koronavírus: ez mozgatja a vásárlási pánikot - olvassa el a részleteket!

A kiskereskedők a beszállítóikkal együttműködve a koronavírus-járvány alatt is mindent megtesznek annak érdekében, hogy a megnövekedett keresletet kezelni tudják. Előfordulhat viszont, hogy egy-egy rövidebb időszakban néhány áruházban egyes cikkek feltöltési üteme az árupótlás időigénye miatt a szokásosnál hosszabb lehet, ráadásul az üzletek raktárkapacitásai is végesek. Az áruházak ennek ellenére tudják pótolni a polcokról kifogyott élelmiszereket - bizonyos idő után -, mivel a gyártók a kereskedők rendeléseit folyamatosan teljesítik.

Válasszunk magyar termékeket!

A NAK szerint a koronavírus okozta helyzetben még fontosabb, hogy a fogyasztók magyar termékeket vásároljanak. A belföldön megtermelt alapanyagok ugyanis helyben vannak, gyorsan piacra kerülhetnek. A feldolgozók pedig még mindig rendelkeznek kihasználatlan kapacitásokkal, így a termelők és a feldolgozók továbbra is képesek kiszolgálni a magyar fogyasztókat. A hazai élelmiszer-ellátási lánc szereplői szakmailag felkészültek, az élelmiszer-előállító üzemek jól felszereltek, valamint megfelelő és hatékony intézkedéseket tesznek a higiéniai előírások betartására.

A hazai élelmiszer-előállítás döntő hányadát adó üzemek egyébként nemzetgazdasági szempontból kritikus infrastruktúrának, úgynevezett létfontosságú rendszerelemeknek minősülnek, akárcsak az erőművek, az ivóvízellátást biztosító létesítmények vagy a gyógyszergyártó vállalatok. Ez azt jelenti, hogy működésük fenntartását szükség esetén rendvédelmi, honvédelmi szervek is biztosíthatják - tehát még az sem okozhat problémát, ha a koronavírus tömegesen megfertőzi az élelmiszer-előállításért felelő szakembereket.

Mi lenne, ha holnap Budapesten bevezetnék a kötelező karantént? Kibírnánk otthon két hetet, esetleg egy hónapot? Fel lennénk erre készülve? Társportálunk, az nlc.hu cikkéből kiderült, mit érdemes otthon tartani vészhelyzet esetére.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)