Koronavírus: mit tegyünk, ha elkaptuk a betegséget?

Szinte elkerülhetetlen, hogy az új típusú koronavírus Magyarországon is felüsse a fejét. Összegyűjtöttük, hogy mik a legfontosabb teendők, ha a betegség tünetei nálunk is jelentkeznek.

Az utóbbi napokban ugrásszerűen megnőtt az új koronavírus európai jelenléte. Több szomszédos országban (Horvátországban, Ausztriában, legutóbb pedig Romániában is) is azonosították már az első betegeket, sőt szakértők szerint a vírus már nagy valószínűséggel Magyarországon is megjelent. A magyar egészségügy a lehetőségei szerint felkészült ugyan a járványra, a vírus terjedésének meggátolásában azonban a legnagyobb szerepe a lakosságnak van. Ha pedig mi magunk is megfertőződnénk, szigorúan be kell tartani minden óvintézkedést, ami segíthet meggátolni, hogy továbbadjuk a kórokozót. Alább összeszedtük a legfontosabb teendőket azok számára, akiknél jelentkeztek a betegség jellegzetes tünetei.

Koronavírus: a legnagyobb tévhitek Az emberek világszerte szeretnének tájékozódni a potenciális fenyegetésről, eközben azonban számos tévhitbe is könnyen bele lehet futni. Kattintson a részletekért!

Ezek a koronavírus tünetei

A betegség azonosítását megnehezíti, hogy tünetei nagyban hasonlítanak az influenzához és ugyanabban az időszakban is terjednek. A háziorvosok rendszeresen küldenek mintákat elemzésre a lázas betegektől, amiből kiszűrhetik, hogy milyen vírus áll a tünetek hátterében. A koronavírus-fertőzés is lázzal, köhögéssel és nehézlégzéssel jelentkezik, de azimmunrendszererősségének és más társbetegségek függvényében egyéb panaszok is felléphetnek. Lappangási ideje akár két hét is lehet.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) országszerte részletes tájékoztatót küldött a háziorvosoknak a koronavírussal kapcsolatos tudnivalókról. Az NKK azt kéri, hogy ha valaki koronavírussal fertőzött területről (főleg a leginkább érintett észak-olaszországi területekről) érkezik Magyarországra, és tüneteket - láz, köhögés, torokfájás, levertség - észlel magán, akkor telefonon értesítse háziorvosát, vagy hívja az NNK 06 80/277-455, illetve a 06-80/277-456 zöldszámát.

Az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) ajánlása szerint a koronavírussal fertőzött betegeknek nagyrészt ugyanazt a protokollt kell követniük, mint bármelyik más járványos megbetegedés esetén. Az alábbiakra javasolt odafigyelni.

Ha fennáll a koronavírus-fertőzés gyanúja, először telefonon értesítsük az orvost. Fotó: Getty Images
Ha fennáll a koronavírus-fertőzés gyanúja, először telefonon értesítsük az orvost. Fotó: Getty Images

Telefonáljunk, ha úgy érezzük, koronavírussal fertőződtünk meg

Amennyiben a járvány sújtotta országok egyikéből hazatérve jelentkeznek nálunk a tünetek, semmiképpen ne személyesen keressük fel a háziorvosunkat, az influenzaszezon miatt amúgy is tömött váróban ugyanis nagyon sok embernek továbbadhatjuk a megbetegedést. Először telefonáljunk az orvosunknak, aki megteheti a szükséges óvintézkedéseket, vagy ha kell, személyesen mehet ki a beteghez.

Ne érintkezzünk más emberekkel és állatokkal

A koronavírussal fertőzött beteget legalább két hétig teljes karanténban kell tartani, amelyben a kezelőorvosokat leszámítva senkivel sem érintkezhetnek. Habár egyelőre nem dokumentáltak olyan esetet, hogy egy emberről állatra került volna át a koronavírus, a CDC nem javasolja, hogy a beteg bármilyen módon is érintkezzen a háziállatával. Arról - a megfelelő higiéniás előírásokat betartva - más embernek kell gondoskodnia a karantén ideje alatt.

Szükséges a fokozott higiénia

Járványos időszakban különösen fontos a szigorú higiéniás előírások betartása. A rendszeres és alapos kézmosás mellett minden olyan tárgyat rendszeresen és alaposan fertőtleníteni kell, amivel gyakran érintkezik a beteg: ilyenek például a kilincsek, asztalok és székek, távirányítók, telefonok.

Figyeljük a tüneteket

Bár az egészséges, erős immunrendszer jó eséllyel fel tudja venni a küzdelmet a koronavírussal, a beteg állapota gyorsan leromolhat. Amíg afertőzéscsak jól behatárolt, karanténban tartott közegben jelenik meg, a betegek nagy valószínűséggel az orvosok állandó felügyelete alatt lesznek, a Vuhanban tapasztalt, tömeges terjedés esetén viszont már nincs kapacitás minden kezelt személy állapotát a nap 24 órájában követni. Ilyenkor fontos, hogy mi magunk is figyeljük a tüneteket, mérjük rendszeresen a lázunkat és jelentsük akár az ártatlanabbnak tűnő panaszokat is a kezelőorvosnak.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: