Koronavírus: még mindig vészhelyzet van itthon

A kormány az Országgyűléstől kapott felhatalmazása alapján elrendelte a március 11-én kihirdetett veszélyhelyzettel összefüggő rendkívüli intézkedések meghosszabbítását - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ.

Ezekben a megyékben van a legtöbb koronavírus-fertőzött - kattintson ide!

Magyarország az elmúlt hetekben számos intézkedést hozott a koronavírus-járvány lassítása, a valamint a gazdaság, a munkahelyek, a családok és a magyar emberek egészségének védelme érdekében. Ezek a rendkívüli intézkedések hozzájárultak a járvány elleni védekezés hatékonyságának növeléséhez, a fertőzések és megbetegedésének számának csökkentéséhez és a járvánnyal járó gazdasági károk mérsékléséhez. A vészhelyzet azonban továbbra is fennáll, ezért a korlátozásokon sem lehet még enyhíteni.

koronavírus, koronavírus Magyarország, koronavírus vészhelyzet, koronavírus korlátozások, koronavírus megelőzés
Rendőrök igazoltatnak egy járókelőt egy szekszárdi szupermarket előtt.Fotó: MTI/Sóki Tamás

Meghosszabbították az intézkedések hatályát

A kormány a koronavírus okozta veszélyhelyzet megszűnéséig meghosszabbította ezen intézkedések hatályát. Továbbra is jár tehát az érintetteknek a gyermekgondozási díj (gyed), a gyermekgondozást segítő ellátás (gyes) és a gyermeknevelési támogatás (gyet), a hiteltörlesztéseket és a végrehajtásokat felfüggesztették, valamint nem kell fizetni a kisadózó vállalkozások tételes adóját (kata) és a járulékokat sem azoknak, akiknek ezt már korábban elengedte a kormány. Meghosszabbítják továbbá a kórházparancsnokok megbízásáról szóló jogszabály hatályát is.

Bérleti szerződések moratóriuma

A kabinet a koronavírus-helyzet rendeződéséig fenntartja azt a rendelkezést is, hogy a turisztikai, a vendéglátóipari, a szórakoztatóipari, a szerencsejáték-, a filmipari, az előadóművészeti, a rendezvényszervező és a sportszolgáltatást nyújtó ágazatok esetében a nem lakás céljára szolgáló helyiségre vonatkozó bérleti szerződéseket 2020. június 30-áig nem lehet felmondással megszüntetni. Az ezekben az ágazatokban működő gazdasági egységekben a munkáltatók márciustól június végéig mentesülnek a munkabér utáni közterhek megfizetése alól. A munkavállalók munkabérét terhelő járulékok közül pedig kizárólag a természetbeni egészségbiztosítási járulék fizetési kötelezettsége áll fenn - ennek havi mértéke nem haladhatja meg az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összegét, vagyis a 7710 forintot.

A központ tájékoztatása szerint a koronavírus-járvány miatt az a rendelkezés is marad, amely szerint márciustól június 30-áig nem kell turizmusfejlesztési hozzájárulást fizetniük az erre kötelezetteknek.

A kijárási korlátozással kapcsolatos idősávokat és az egymás közötti távolságtartást is komolyan kell venni - olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső