Koronavírus: meddig életképes a levegőben?

Az új típusú koronavírus-járvány okozója, a SARS-CoV-2 vírus az emberi testen kívül hosszú időn át életképes: a levegőbe kerülve még 3 órával később is kimutatható - állapította meg egy amerikai tanulmány. Más szakértők azonban kételkednek az eredmények hitelességében, a szemléltető kísérlet módszere miatt.

Egy napokban közzétett kutatás eredménye azt mutatja, hogy az új típusú koronavírus hosszú időn át képes életben maradni a szervezeten kívül.

koronavírus, koronavírus terjedése, koronavírus tárgyakon,
koronavírus, koronavírus terjedése, koronavírus tárgyakon,

Meddig marad életképes?

Koronavírus: miben más, mint a spanyolnátha? A válaszért kattintson ide!

A kutatást az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC), a Kaliforniai Egyetem és a Princeton Egyetem tudósai végezték. A szakemberek arra jutottak, hogy a koronavírus a levegőben akár 3 óráig is életképes maradhat. Emellett a rézfelületen 4 óra, a kartonpapíron 24 óra, a műanyagon és a rozsdamentes acélon pedig 2-3 nap elteltével is kimutatható az életképes vírus.

Vitatott módszerrel szemléltették

A kutatók spray-vel, folyadékban oldva juttatták a levegőbe a koronavírust, emiatt azonban számos szakmai bírálat érte a tanulmány készítőit. Több szakértő is vitatja, hogy a spray használata megfelelően utánozná a köhögést vagy a tüsszentést.

Más szakemberek szerint a köhögés vagy tüsszentés révén a levegőbe kerülő vírusok nem életképesek pár másodpercnél tovább. A koronavírus életképességével kapcsolatban tehát jelenleg nincs egységes tudományos álláspont.

A maradj otthon azt jelenti, hogy maradj otthon, mit nem lehet ezen érteni? - olvassa el társportálunk, az nlc.hu véleménycikkét a témával kapcsolatban!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció