Koronavírus: meddig életképes a levegőben?

Az új típusú koronavírus-járvány okozója, a SARS-CoV-2 vírus az emberi testen kívül hosszú időn át életképes: a levegőbe kerülve még 3 órával később is kimutatható - állapította meg egy amerikai tanulmány. Más szakértők azonban kételkednek az eredmények hitelességében, a szemléltető kísérlet módszere miatt.

Egy napokban közzétett kutatás eredménye azt mutatja, hogy az új típusú koronavírus hosszú időn át képes életben maradni a szervezeten kívül.

koronavírus, koronavírus terjedése, koronavírus tárgyakon,
Fertőtlenítik az utcákat és a tereket a Pisai Ferde Torony környékén.Fotó: Getty Images

Meddig marad életképes?

Koronavírus: miben más, mint a spanyolnátha? A válaszért kattintson ide!

A kutatást az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC), a Kaliforniai Egyetem és a Princeton Egyetem tudósai végezték. A szakemberek arra jutottak, hogy a koronavírus a levegőben akár 3 óráig is életképes maradhat. Emellett a rézfelületen 4 óra, a kartonpapíron 24 óra, a műanyagon és a rozsdamentes acélon pedig 2-3 nap elteltével is kimutatható az életképes vírus.

Vitatott módszerrel szemléltették

A kutatók spray-vel, folyadékban oldva juttatták a levegőbe a koronavírust , emiatt azonban számos szakmai bírálat érte a tanulmány készítőit. Több szakértő is vitatja, hogy a spray használata megfelelően utánozná a köhögést vagy a tüsszentést.

Más szakemberek szerint a köhögés vagy tüsszentés révén a levegőbe kerülő vírusok nem életképesek pár másodpercnél tovább. A koronavírus életképességével kapcsolatban tehát jelenleg nincs egységes tudományos álláspont.

A maradj otthon azt jelenti, hogy maradj otthon, mit nem lehet ezen érteni? - olvassa el társportálunk, az nlc.hu véleménycikkét a témával kapcsolatban!

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +11, +20 °C

Közepesen felhős időre van kilátás, helyi zápor, zivatar kialakulhat. Élénk lesz az északi szél, 26, 31 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap kettősfront szerű panaszokat lehet tapasztalni, de markáns front továbbra sem érkezik. A keringési és vérnyomáspanaszok mellett a fejfájás lehet a leggyakoribb, de az ingerlékenység is a nyugtalanság is jellemző tünet lehet. A hőérzet és a komfortérzet is ingadozik! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)