Koronavírus: kihirdethetik a veszélyhelyzetet

Rendkívüli jogrend, veszélyhelyzet elrendelését javasolja a kormánynak az operatív törzs az új koronavírus-járvány terjedésének megakadályozására - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán Budapesten.

A javaslatot azzal indokolta a közmédiának nyilatkozva, hogy szintet kell lépni a védekezésben. A kormánynak arról a javaslatról is döntenie kell, hogy az osztrákokkal egyetértésben lezárja-e a határokat az Olaszországból érkezők előtt. A magyar állampolgárok bejöhetnének az országba, de rájuk automatikus karantén várna.

koronavírus, SARS-CoV-2, COVID-19, új koronavírus, koronavírus-járvány
Fertőtlenítőszerrel tisztítanak egy autóbuszt Miskolcon március 10-én. Fotó: MTI/Vajda János

Az operatív törzs azt is javasolja a kormánynak, hogy a száz főnél nagyobb beltéri rendezvényeket tiltsa meg. A veszélyhelyzet elrendelése lehetővé teszi, hogy például házi karanténokat is el lehessen rendelni, és hogy a védekezéshez szükséges eszközöket biztosítsák. Az operatív törzs koronavírussal kapcsolatos javaslatairól a kormány 9 órakor kezdődő ülésén tárgyalnak.

Rendkívüli jogrend országos elrendelésére az elmúlt években nem volt példa, de árvíz idején több térségben is elrendeltek már ilyet.

Emelkedett a fertőzöttek száma Magyarországon

Újabb betegnél diagnosztizáltak koronavírus-fertőzést (COVID-19), így immár 13 főre emelkedett a fertőzöttek száma Magyarországon. A legújabb, női páciens annak a Debrecenben élő brit férfinek egy kontaktja, akinél március 5-én mutatták ki a vírust. A koronavirus.gov.hu oldal adatai szerint a fertőzöttek mellett jelenleg további 53 személy tartózkodik karanténban elkülönítve fertőzésgyanú miatt.

Szerda reggelig világszerte 119 ezer fertőzést regisztráltak. Eddig közel 66 ezren gyógyultak ki a betegségből, 4300-an pedig életüket vesztették miatta. Az új koronavírus (SARS-CoV-2) okozta megbetegedés halálozási aránya így megközelíti a 3,6 százalékot. Kínában lassul a járvány terjedése, Olaszországban, Iránban és Dél-Koreában ugyanakkor rohamosan nő az esetszám.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)