Koronavírus: kihirdethetik a veszélyhelyzetet

Rendkívüli jogrend, veszélyhelyzet elrendelését javasolja a kormánynak az operatív törzs az új koronavírus-járvány terjedésének megakadályozására - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán Budapesten.

A javaslatot azzal indokolta a közmédiának nyilatkozva, hogy szintet kell lépni a védekezésben. A kormánynak arról a javaslatról is döntenie kell, hogy az osztrákokkal egyetértésben lezárja-e a határokat az Olaszországból érkezők előtt. A magyar állampolgárok bejöhetnének az országba, de rájuk automatikus karantén várna.

koronavírus, SARS-CoV-2, COVID-19, új koronavírus, koronavírus-járvány
Fertőtlenítőszerrel tisztítanak egy autóbuszt Miskolcon március 10-én. Fotó: MTI/Vajda János

Az operatív törzs azt is javasolja a kormánynak, hogy a száz főnél nagyobb beltéri rendezvényeket tiltsa meg. A veszélyhelyzet elrendelése lehetővé teszi, hogy például házi karanténokat is el lehessen rendelni, és hogy a védekezéshez szükséges eszközöket biztosítsák. Az operatív törzs koronavírussal kapcsolatos javaslatairól a kormány 9 órakor kezdődő ülésén tárgyalnak.

Rendkívüli jogrend országos elrendelésére az elmúlt években nem volt példa, de árvíz idején több térségben is elrendeltek már ilyet.

Emelkedett a fertőzöttek száma Magyarországon

Újabb betegnél diagnosztizáltak koronavírus-fertőzést (COVID-19), így immár 13 főre emelkedett a fertőzöttek száma Magyarországon. A legújabb, női páciens annak a Debrecenben élő brit férfinek egy kontaktja, akinél március 5-én mutatták ki a vírust. A koronavirus.gov.hu oldal adatai szerint a fertőzöttek mellett jelenleg további 53 személy tartózkodik karanténban elkülönítve fertőzésgyanú miatt.

Szerda reggelig világszerte 119 ezer fertőzést regisztráltak. Eddig közel 66 ezren gyógyultak ki a betegségből, 4300-an pedig életüket vesztették miatta. Az új koronavírus (SARS-CoV-2) okozta megbetegedés halálozási aránya így megközelíti a 3,6 százalékot. Kínában lassul a járvány terjedése, Olaszországban, Iránban és Dél-Koreában ugyanakkor rohamosan nő az esetszám.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció