Koronavírus: kiderült, kik fertőződnek újra leggyakrabban

A koronavírus-fertőzésen átesettek többsége legalább 6 hónapig védett attól, hogy megint megfertőződjön. Az idősek azonban hajlamosabbak újra elkapni a kórt - állapították meg a dán kutatók.

Egy friss dán tanulmány szerint a koronavírus-járvány első és második dániai hullámában megfertőződötteknek csupán 0,65 százaléka bizonyult pozitívnak másodszorra. Ugyanakkor a 65 év fölöttiek csupán 47 százalékban voltak védettek az újrafertőződéstől, szemben a fiatalabb korosztállyal, amely 80 százalékban volt védett.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus járványhelyzet, koronavírus világjárvány,
Nem minden korosztálynál ugyanakkora az újrafertőződés kockázata. Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Időseknél nagyobb a kockázat

"Tanulmányunk azt jelzi, hogy az újrafertőződés a COVID-19 esetében ritka a fiatalabb, egészséges emberek körében, de az idősebbeknél nagyobb a kockázata, hogy újra megfertőzze őket a vírus" - mondta Steen Ethelberg, a dániai Statens Serum Intézet kutatója. Mivel az idősebbeknél nagyobb a valószínűsége annak, hogy a betegségnek súlyosabb tünetei alakuljanak ki, és a halál kockázata is nagyobb, ezek az eredmények nyilvánvalóvá tették, hogy milyen fontosak az idősek védelmére hozott intézkedések a koronavírus-járvány idején - tették hozzá a szakértők.

Koronavírus: hiába az oltás, a maszknak maradnia kell - részletek!

A tanulmány szerzői nem találtak bizonyítékot arra, hogy a betegség utáni hat hónapban csökkenne az újrafertőződés elleni védelem, de hangsúlyozták, hogy az új mutánsok esetében további vizsgálatokra van szükség ennek felmérésére. A kutatók a dániai nemzeti tesztelési stratégia adatait elemezték, amelynek keretében 2020-ban az ország lakosságának 69 százalékát, mintegy négymillió embert szűrtek az új típusú koronavírusra.

Koronavírus: későn jutnak kórházba a betegek - olvassa el a részleteket!

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Meleg, kánikulai nap vár ránk, amit elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon enyhít zápor, zivatar. Élénk délies szél mellett 30 fok feletti melegre készülhetünk, az Alföldön 35 fok is lehet. Szombaton nem érkezik front. A hőség és a fülledtség is terhelést jelent a szervezetre. Többen fejfájást, migrént tapasztalhatnak, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakulhat. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. Egyre gyakoribbak lehetnek az alvászavarok. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)