Koronavírus: ilyenkor nagyobb eséllyel lehet végzetes

Egy friss tanulmány összefüggést talált a D-vitamin szintje és a COVID-19 miatti halálozások között.

A D-vitamin mítosza: tényleg mindent megelőz? Kattintson ide cikkünkért.

A koronavírusról mostanra számos információ áll a tudósok rendelkezésére, de még mindig sok olyan részlet akad, amelyről nem tudnak eleget, illetve amely további vizsgálatokra vár. Több kutatás vizsgálta a közelmúltban is például a D-vitamin szerepét, egy friss brit tanulmány szerzői pedig azt írják, kapcsolatot is találtak az alacsony D-vitamin-szint és a vírus miatt bekövetkezett elhalálozások között.

Egy friss tanulmány összefüggést talált a D-vitamin szintje és a vírus miatti halálozások közt.
Egy friss tanulmány összefüggést talált a D-vitamin szintje és a vírus miatti halálozások között. Fotó: Getty Images

Veszélyben az északi országok lakói és az idősek

A kutatók húsz európai ország átlagos D-vitamin-szintjét vetették össze a halálozási adatokkal, és arra az eredményre jutottak, hogy azok az emberek, akiknek alacsony a D-vitamin-szintje, nagyobb arányban halnak bele a koronavírus-fertőzésbe. A kevesebb napfényben részesülő északi országok lakói a legveszélyeztetettebbek, továbbá a svájci, spanyol és olasz idősek. A tanulmány szerzői kiemelték, hogy az idősek egyébként is a legveszélyeztetettebb csoportba tartoznak, és egyben az ő korosztályuk körében az egyik leggyakoribb a D-vitamin-hiány is. Ugyanakkor felhívták a figyelmet, hogy ez a vitamin nemcsak napsütéssel pótolható, hanem ételekkel, illetve étrend-kiegészítők szedésével is.

Több okból is érdemes rendszeresen szedni

Egy korábbi kutatás azt sugallja, hogy a D-vitamin egészséges szintje hozzájárulhat a légúti fertőzések kockázatának csökkentéséhez. Egy másik tanulmány, amit Írország legrégebbi egyeteme, a dublini Trinity College kutatói jegyeznek, szintén arra jutott, hogy ez a vitamin kritikus szerepet játszik a légúti fertőzések megelőzésében, valamint azimmunrendszerfertőzésekre adott válaszreakciójának felerősítésében. A tudósok azt írták, hogy a D-vitamint rendszeresen szedő alanyoknál felére csökkent a mellkasi fertőzések kockázata.

Forrás: nypost.com

Elfogyott a szabadság, ki lesz a gyerekekkel a nyári szünetben? - olvassa el a részleteket az nlc.hu cikkében.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: