Koronavírus: így készül egy esetleges második hullámra Magyarország

Ha esetleg lenne második hulláma a koronavírus-járványnak, akkor is fel lehet majd használni a gyógyultak vérplazmáját.

Nézze meg képriportunkban, milyen a Szent László kórház intenzív osztálya, ahol a kezdetektől ápolják a koronavírus-betegek egy részét. Kattintson a képekért.

Az új koronavírus hazai megjelenésekor a Szent László kórházban kezdték a betegek kezelését, s azóta is az afertőzéselleni harc egyik fő központja. Az ottani tapasztalatokról és kísérleti terápiákról Dr. Vályi-Nagy István, a Dél-Pesti Centrumkórház főigazgatója beszélt az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján, hangsúlyozva, van miért optimistának lennünk. A szakember emlékeztetett, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) vezetője, Kásler Miklós a centrumkórház országos infektológiai és hematológiai intézetének vezetésével alapította meg azt a tudományos konzorciumot, melynek feladata, hogy a kísérletes klinikai terápiákkal próbálja feltárni, mi lehet a leghatékonyabb gyógyszer a fertőzés okozta COVID-19 betegség kezelésére. Ennek egyik fő irányvonala a már gyógyult koronavírus-fertőzöttek vérplazmájának felhasználása. Vályi-Nagy István elmondta, egyre többen jelentkeznek donornak, s ennek következtében mind több beteg kaphat ilyen ellátást.

koronavírus terjedése, koronavírus, koronavírus-járvány, koronavírus-fertőzés, COVID-19, Szent László Kórház, COVID-részleg, koronavírus Magyarország
Védőfelszerelést viselő orvos vizsgál egy lélegeztetőgépre kötött beteget. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Ha esetleg lenne egy második hullám

Hangsúlyozta, a vérplazma hosszú ideig eltárolható, ezért ha esetlegesen lenne egy második hulláma is a járványnak, akkor rendelkezünk majd megfelelő mennyiségű indulókészlettel. A főigazgató beszámolt a Tocilizumab nevű innovatív gyógyszerrel végzett kísérleteikről is. Úgy fogalmazott, külföldön most jelentették be, de itthon már 5 hete alkalmazzák jelentős eredményekkel. "Az egyik csoportnál, az osztályon fekvő betegek esetében úgy tűnik a gyógyszer alkalmazásával meg tudjuk akadályozni, hogy az intenzívre kerüljenek. Az intezíveseknél pedig úgy tűnik, hogy meg tudjuk akadályozni, hogy a betegek meghaljanak" - mondta Vályi-Nagy István, hangsúlyozva, optimistán néznek a jövőbe ezzel kapcsolatban.

Újságírói kérdésre válaszolva a főigazgató arról is beszámolt, a másik, hatásosnak vélt gyógyszer, a Remdesivir klinikai vizsgálatait is megkezdték. Mint mondta, Magyarország a térségben - Lengyelországgal együtt - ebben is az élen jár.

Amerikában engedélyezték a Remdesivirt a koronavírus ellen - a részletekért kattintson az nlc.hu cikkére.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)