Koronavírus: hónapokig nem áll vissza a rend

Nem csupán néhány hétig, hanem hónapokig tartó korlátozásokkal kell számolni az új koronavírus miatt - jelentette ki Jens Spahn német szövetségi egészségügyi miniszter. Mint mondta, a járvány megfékezéséhez minden egyes ember segítsége szükséges.

Az egészségügyi rendszer működőképességének fenntartásához mindenképpen le kell lassítani a koronavírus-járvány terjedését, ehhez pedig mindenkinek hozzá kell járulnia - emelte ki a tárcavezető. Mint mondta, a mindennapi életben ugyanúgy kell védekezni, mint influenzajárvány idején, és kerülni kell a nagyobb rendezvényeket, például a koncerteket. Az ezernél több résztvevővel tervezett rendezvényeket le kell mondani, a határérték alatti, de nagyobb szabású rendezvényeknél pedig a kockázatok mérlegelésével kell eldönteni, hogy megtartják-e.

koronavírus, koronavírus-fertőzés, koronavírus-járvány, világjárvány, óvintézkedések, szigorú korlátozások, koronavírus-fertőzés megelőzése
A koronavírus-járvány több hónapra felforgatja az emberek megszokott mindennapjait. Fotó: Getty Images

A lakosság 60-70 százalékát megfertőzheti

"Én is elkaptam a koronavírust, de nem volt olyan nagyon rossz" - árulta el részletes beszámolójában Carl Goldman, a Diamond Princess üdülőhajó egyik utasa. Olvasson tovább!

Az új koronavírus a védőoltás és az ellenálló képesség hiánya miatt várhatóan a lakosság 60-70 százalékát megfertőzi majd - a kérdés csak az, hogy milyen ütemben. Ezért most a vírus terjedésének lassítása a legfontosabb feladat - hangsúlyozta Lothar Wieler, a Robert Koch országos járványügyi intézet (RKI) vezetője. Fontos azonban kiemelni azt is, hogy a vírus az eddig ismert esetek 80 százalékában enyhe lefolyású betegséget okozott, és az 50 év alattiaknál nagyon csekély a súlyos megbetegedés valószínűsége.

A tavasz sem javít a helyzeten

Sokan arra számítanak, hogy az influenzajárványhoz hasonlóan a koronavírus-járvány is jelentősen enyhülni hogy a melegebb idő beköszöntével. Az eddigi tudományos vizsgálatok megállapításai szerint azonban az évszakok váltakozása ebben a helyzetben nem fog segíteni - hívta fel a figyelmet Christian Droste, a berlini Charite egyetemi klinika vezető virológusa. Mint mondta, a helyzet nagyon súlyos, és minden jel arra mutat, hogy Németország egy nagyszabású járvány kezdeti szakaszánál tart.

A fiataloknak nincs mitől félniük

A szakemberek arra is rámutattak, hogy míg Olaszországban a koronavírus-fertőzöttek jellemzően idősebbek, a halálos áldozatok pedig általában 80 felettiek, addig Németországban a fertőzöttek medián életkora - vagyis azok életkora, akiknél idősebbek és fiatalok egyenlő számban fordulnak elő a csoportban - csak 40 év. Az új koronavírus által okozott betegség azonban főleg a 65 éven felettiekre és a krónikus betegekre veszélyes, a 20 éven aluliaknál pedig igen enyhe lefolyású vagy egyáltalán nem is okoz tüneteket.

Háborús körülmények, extrém stressz, munka kifulladásig: az epicentrumokban dolgozó orvosok ilyen és ehhez hasonló kihívásokkal kénytelenek szembenézni, miközben minden erejükkel próbálják megfékezni koronavírus-járványt. Olvassa el a teljes cikket az nlc.hu-n!

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)