Koronavírus: ezért lehet veszélyes a delta variáns a gyerekekre

Ha sikerülne felgyorsítani a 12 éven felüli serdülők és a felnőttek oltását, csökkenne a COVID-19 okozta megbetegedés és a súlyos szövődmények kockázata az életkoruk miatt egyelőre oltásra nem jogosultaknál - vélik amerikai szakértők. A probléma nem csak az Egyesült Államokban akut.

Szakértők szerint a gyerekek ihatják meg a levét annak, ha az Egyesült Államokban nem sikerül a az oltásra jogosult felnőtteket olyan nagy arányban immunizálni, hogy az lelassítsa vagy megállítsa a koronavírus-járvány terjedését, ami a delta variánsnak köszönhetően a legtöbb államban az elmúlt hetekben igencsak felgyorsult - számol be róla a CNN.

koronavírus elleni oltás gyerekeknek
A 21 év alatti gyerekek egyelőre nem kaphatnak COVID-19 elleni vakcinát. Fotó: Getty Images

Miért éppen a gyerekek?

"Ha a felnőttek és a 12 évesnél idősebbek körében a vakcinálás nem pörög fel, akkor legfiatalabbak - akik még nem kaphatnak oltást - lesznek a leginkább érintettek" - hívta fel a figyelmet a veszélyre Peter Hotez oltásszakértő. A Johns Hopkins Egyetem adatai szerint 46 amerikai államban legalább tíz százalékkal emelkedett az új megbetegedések aránya az előző héthez képest. Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) valószínűsíti, hogy a következő négy hétben az Egyesült Államokban látványosan növekedni fog a kórházban kezelt koronavírusos betegek száma, ami azért (is) rossz hír, mert április vége óta egyre kevesebben szorultak szakszerű ellátásra a COVID-19 miatt.

Minden beteg, aki koronavírus-fertőzéssel mostanában kerül kórházba, nem teljesen oltott - vagyis vagy egyáltalán nem kapott vakcinát, vagy csak egy dózist - ismertette a jelenlegi helyzetet Christina Ghaly, a Los Angeles megyei egészségügyi szolgálat igazgatója. Miközben országos szinten emelkedik az új esetek száma, a CDC adatai szerint az amerikai lakosságnak mindössze 48,2 százaléka van teljesen beoltva . Így Hotez szerint a 12 év alattiak - akik ősszel visszatérnek az óvodába, iskolába, ahol oltottak és oltatlanok keverednek - fokozottan ki lesznek téve a COVID-19 okozta súlyos szövődmények kockázatának. Különösen aggályosnak tartja, hogy a fertőzésből felépülő gyerekek akár 30 százalékánál is kialakulhat a hosszú távú egészségügyi következményekkel járó long COVID . "Serdülők egész generációját ítélhetjük neurológiai károsodásra teljesen feleslegesen" - véli Hotez.

A koronavírus rendkívül fertőző delta variánsa elleni legteljesebb védekezéshez elengedhetetlen az unió által elfogadott vakcinák mindkét adagjának a felvétele - hívta fel a figyelmet szerdai közleményében az Európai Gyógyszerügynökség. Részletek!

Jelenleg a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinája csak a 12 éven felüliek számára elérhető, noha az Egyesült Államokban már tesztelik 6 hónapos és 11 éves kor közötti gyerekeken is.

Miért fertőzőképesebb a delta variáns?

Egyre több tanulmány jelenik meg a delta variánsról, ami az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közlése szerint nagyjából 55 százalékkal gyorsabban terjed, mint az Egyesült Királyságban korábban azonosított alfa változat, és nagyjából kétszer olyan gyorsan, mint azok a variánsok, amelyek a WHO szerint nem tartoznak az aggodalomra okot adó változatok közé.

Tudósok szerint ennek az lehet az oka, hogy a delta variáns a szervezetbe jutva több másolatot készít magáról, mint más koronavírus-törzsek. Egy múlt héten közölt kutatásból kiderül: kínai tudósok azt észlelték, hogy a delta variánstól megfertőződötteknél jelentkező vírusterhelés körülbelül 1260-szor nagyobb értéket mutatott, mint a korábbi törzsek esetében. Az az idő is lerövidült, amíg a karanténban lévő emberek pozitív PCR-tesztet produkáltak: a korábbi, átlagosan hat napról négyre. "Ezek az adatok rávilágítanak arra, hogy a delta variáns fertőzőbb lehet a fertőzés korai szakaszában" - írja a CNN kutatók véleményét idézve.

Egészségügyi szakemberek szerint egyébként az először Indiában kimutatott, azóta a világ minden táján elterjedt és egyre dominánsabbá váló delta variáns többnyire a nem oltottaknál okoz súlyos megbetegedést vagy halált.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +5, +11 °C
Minimum: -5, +3 °C

A közepesen vagy erősen felhős időben többfelé vegyes halmazállapotú csapadék is lehet. Erős lesz a nyugatias szél, 5, 11 fokos maximumokat mérhetünk. Szerdán eleinte gyenge melegfronti hatás lesz tapasztalható, a fokozottan érzékenyeknek nehezebb éjszakájuk lehet, emellett fokozódhatna a gyulladásos tünetek is. Napközben a szeles, változékony időben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás jelentkezhet, a fejfájás és a migrén szintén gyakorivá válhat. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: