Koronavírus: évekig nem lesz olyan a karácsony, mint régen

Az oltások önmagukban már nem tudják megállítani a koronavírus terjedését egy brit járványügyi szakember szerint. Mint mondta, még öt karácsonyi szezonban számolni kell valamilyen korlátozással.

A tavalyi karácsonyt világszerte, így Magyarországon is jelentősen korlátozták a koronavírus miatt hozott intézkedések. Habár vakcinák azóta már elérhetőek, és a lakosság egy jelentős része immunizálva van a vírussal szemben (legalábbis egy ideig), a járvány továbbra is velünk van és veszélyt jelent. Az Independent cikkében nyilatkozó virológus szerint a következő öt évben a karácsonyunk várhatóan nem lesz olyan, mint a pandémia előtt, valamilyen szintű szigorításokra számítani kell majd.

Immunológus: a 12 év alattiak oltásával kezelhető a járvány Maga a fertőzés kevésbé veszélyes a 12 éven aluli gyermekekre nézve, ők is ugyanúgy terjeszthetik azonban az új koronavírust, ezért fontos lenne a korosztály oltása - véli Kacskovics Imre immunológus, az ELTE Természettudományi Kar dékánja.

"Olyan lesz, mint egy állandó influenzajárvány"

Tim Spector epidemiológus professzor szerint a Nagy-Britanniában jelenleg érvényes járványügyi intézkedések nem elégségesek ahhoz, hogy a lakosság biztonságosan, a korábban megszokott módon ünnepelhessék a karácsonyt. A brit Royal Society of Medicine virtuális konferenciáján a szakértő figyelmeztetett: nemcsak a mostani, de a következő öt karácsonyt is a koronavírus határozza majd meg. Szerinte naivnak bizonyult az az optimista elképzelés még tavasszal, mely szerint a lakosságnak még az idei telet kell átvészelnie, és utána minden rendben lesz. "Egyértelműen beigazolódott, hogy a vakcinák még azokban az országokban sem oldották meg önmagukban a járványhelyzetet, amelyekben igen magas átoltottságot sikerült elérni" - vélekedik az epidemiológus.

A járvány a következő években is meghatározza majd a karácsonyunkat? Fotó: Getty Images
A járvány a következő években is meghatározza majd a karácsonyunkat? Fotó: Getty Images

A szakember elismeri ugyan, hogy a vakcinák jelentősen enyhítik a COVID-19 tüneteit és kulcsszerepük van a vírus elleni küzdelemben, mégsem tudnak minden koronavírus okozta megbetegedést meggátolni. A professzor szerint fontos tudatosítani, hogy a COVID-19 olyan lesz, mint egy állandó influenzajárvány, amellyel folyamatos harcban leszünk. Az oltások és a betegség tüneteit enyhítő gyógyszerek mellett szerinte nagyon fontosak azok az intézkedések is, amelyek a korábbi szigorítások ideje alatt voltak érvényben.

Több mint 21 ezer újabb koronavírus-fertőzést mutattak ki a Magyarországon elvégzett tesztek a hétvégén, valamint 304 beteg elhunyt COVID-19 következtében. További részleteket az alábbi cikkünkben írtunk.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +11, +20 °C

Közepesen felhős időre van kilátás, helyi zápor, zivatar kialakulhat. Élénk lesz az északi szél, 26, 31 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap kettősfront szerű panaszokat lehet tapasztalni, de markáns front továbbra sem érkezik. A keringési és vérnyomáspanaszok mellett a fejfájás lehet a leggyakoribb, de az ingerlékenység is a nyugtalanság is jellemző tünet lehet. A hőérzet és a komfortérzet is ingadozik! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)