Koronavírus: erre számíthatnak a túlélők

A gyógyulással még korántsem biztos, hogy véget érnek a koronavírus által megfertőzöttek megpróbáltatásai.

Egy amerikai nő felgyógyult a koronavírus-fertőzésből, az egyre komolyabb helyzet miatt aggódó embereknek pedig a többi között azt üzeni: ne pánikoljanak. Olvasson tovább!

Mindenki azt szeretné, ha megúszhatná a koronavírus-fertőzést, a betegek pedig a mielőbbi gyógyulásban reménykednek. De vajon a milyen hosszútávú következményekkel járhat a betegség?

Komoly nyomot hagy a tüdőn

Egy friss felmérés eredményei szerint a koronavírus-fertőzés komoly nyomot hagyhat a tüdőn - még azután is, hogy valakit gyógyultnak nyilvánítanak. A páciensek tüdőkapacitása ugyanis jelentősen csökkenhet.

koronavírus, koronavírus-fertőzés, koronavírus gyógyult, koronavírus túlélő, koronavírus tüdő
Szájmaszkot viselő járókelő a spanyolországi Granadában. Fotó: Getty Image

Az eredményeket a Hong Kong-i Kórházi Hatóság tette közzé. A hatóság fertőző betegségekkel foglalkozó központjának orvosigazgatója, Dr. Owen Tsang Tak-yin szerint a szakemberek körülbelül egy tucatnyi, koronavírusból kigyógyult pácienst vizsgáltak meg és azt látták, hogy 2-3 érintett tüdeje már nem működött olyan jól, mint a betegség előtt.

Kifulladnak a gyorsabb sétától

Az orvosok közlése szerint néhány páciensnek körülbelül 20-30 százalékkal csökkenhetett a tüdőkapacitása a koronavírus-fertőzés következtében. "Zihálnak és kifulladnak, ha egy kicsit gyorsabban kell sétálniuk" - magyarázta dr. Tsang. Kilenc beteg esetében a tüdőröntgen-felvételek is tanúskodtak a tüdő maradandó károsodásáról.

A szakértők szerint még korai lenne megmondani, hogy tüdőfibrózis alakult-e ki a koronavírust legyőző betegeknél. Tüdőfibriózis esetén a tüdő rugalmas szövete megkeményedik, emiatt pedig nehezebbé válik a légzés. Azt azonban kiemelték, hogy rendszeres kardiógyakorlatok végzésével idővel ismét javulhat a tüdő kapacitása.

Forrás: nypost.com

A maradj otthon azt jelenti, hogy maradj otthon, mit nem lehet ezen érteni? - olvassa el az nlc.hu véleménycikkét a témában!

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: