Koronavírus: erre számíthatnak a túlélők

A gyógyulással még korántsem biztos, hogy véget érnek a koronavírus által megfertőzöttek megpróbáltatásai.

Egy amerikai nő felgyógyult a koronavírus-fertőzésből, az egyre komolyabb helyzet miatt aggódó embereknek pedig a többi között azt üzeni: ne pánikoljanak. Olvasson tovább!

Mindenki azt szeretné, ha megúszhatná a koronavírus-fertőzést, a betegek pedig a mielőbbi gyógyulásban reménykednek. De vajon a milyen hosszútávú következményekkel járhat a betegség?

Komoly nyomot hagy a tüdőn

Egy friss felmérés eredményei szerint a koronavírus-fertőzés komoly nyomot hagyhat a tüdőn - még azután is, hogy valakit gyógyultnak nyilvánítanak. A páciensek tüdőkapacitása ugyanis jelentősen csökkenhet.

koronavírus, koronavírus-fertőzés, koronavírus gyógyult, koronavírus túlélő, koronavírus tüdő
koronavírus, koronavírus-fertőzés, koronavírus gyógyult, koronavírus túlélő, koronavírus tüdő

Az eredményeket a Hong Kong-i Kórházi Hatóság tette közzé. A hatóság fertőző betegségekkel foglalkozó központjának orvosigazgatója, Dr. Owen Tsang Tak-yin szerint a szakemberek körülbelül egy tucatnyi, koronavírusból kigyógyult pácienst vizsgáltak meg és azt látták, hogy 2-3 érintett tüdeje már nem működött olyan jól, mint a betegség előtt.

Kifulladnak a gyorsabb sétától

Az orvosok közlése szerint néhány páciensnek körülbelül 20-30 százalékkal csökkenhetett a tüdőkapacitása a koronavírus-fertőzés következtében. "Zihálnak és kifulladnak, ha egy kicsit gyorsabban kell sétálniuk" - magyarázta dr. Tsang. Kilenc beteg esetében a tüdőröntgen-felvételek is tanúskodtak a tüdő maradandó károsodásáról.

A szakértők szerint még korai lenne megmondani, hogy tüdőfibrózis alakult-e ki a koronavírust legyőző betegeknél. Tüdőfibriózis esetén a tüdő rugalmas szövete megkeményedik, emiatt pedig nehezebbé válik a légzés. Azt azonban kiemelték, hogy rendszeres kardiógyakorlatok végzésével idővel ismét javulhat a tüdő kapacitása.

Forrás: nypost.com

A maradj otthon azt jelenti, hogy maradj otthon, mit nem lehet ezen érteni? - olvassa el az nlc.hu véleménycikkét a témában!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció