Koronavírus: egy nap alatt több mint 500 spanyol áldozat

Az első koronavírusos esetet január végén regisztrálták Spanyolországban, az elmúlt néhány hétben azonban jelentősen felgyorsult a betegség terjedése az országban.

A gyógyulással még korántsem biztos, hogy véget érnek a koronavírus által megfertőzöttek megpróbáltatásai. Mire számíthatnak a túlélők? A válaszért olvassa el cikkünket!

Több mint 500 áldozatot szedett az új típusú koronavírus Spanyolországban 24 óra leforgása alatt, így már 2686-ra nőtt a betegségben elhunytak száma. A betegek száma pedig - 6500 új esettel - már a 39 ezret is meghaladta. Mintegy 22 ezer fertőzöttet ápolnak kórházban, közülük több mint 2600-an intenzív osztályon fekszenek. A gyógyult páciensek száma közelít a 3800-hoz.

Eszközhiány miatt orvosok is megbetegedtek

A kronavírus-fertőzöttek között 5400 egyészségügyi dolgozó is van. Helyenként a védőfelszerelések utánpótlásának hiánya is hozzájárulhatott a szakszemélyzet megbetegedéséhez - közölte Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója.

koronavírus, koronavírus áldozatok, koronavírus Spanyolország, koronavírus hírek, koronavírus fertőtlenítés, koronavírus egészségügyi dolgozók, koronavírus idősotthonok
koronavírus, koronavírus áldozatok, koronavírus Spanyolország, koronavírus hírek, koronavírus fertőtlenítés, koronavírus egészségügyi dolgozók, koronavírus idősotthonok

Több halottat találtak az idősotthonokban

Közben a katonaság a repülőterek és vasútállomások fertőtlenítésén kívül az idősotthonok fertőtlenítését is végzi a koronavírus elleni védekezés jegyében - emelte ki Miguel Ángel Villarroya, a hadsereg vezérkari főnöke. Megerősítette, hogy munkájuk során hétfőn több otthonban is elhunyt embereket találtak. Az egyik ilyen intézmény a spanyol fővárosban található, amelynek dolgozói arról számoltak be, hogy a feltételezhetően koronavírus-fertőzésben elhunyt áldozat elszállítására vártak, és az előírások szerint ilyenkor nem nyúlhatnak a holttesthez. Az esetekről értesítették az illetékes hatóságokat, amelyek megkezdték a halálesetek felderítését.

A madridi temetkezési vállalatok azonban túlterheltek, és mivel ezen a területen is hiány van a koronavírus elleni védőeszközökből, a város polgármestere a dolgozók érdekében átmenetileg megtiltotta, hogy a fővárosi fenntartású intézmények szállítsák, tárolják és temessék el a koronavírus-fertőzés halálos áldozatait. "A drámai helyzetek nehéz döntéseket követelnek" - mondta José Luis Martínez-Almeida madridi polgármester, aki egyúttal azt is bejelentette, hogy a Jégpalota elnevezésű, fedett madridi műjégpályán ideiglenes halottasházat rendeznek be a fertőzött holttestek tárolására.

A járványhelyzet önmagában speciális, de vannak olyan életesemények, amelyek tovább nehezíthetik. Ilyen például az, amikor kórházba kerül a gyerekünk. Mit tehetünk ilyenkor? A válaszért olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció