Koronavírus: "egy generáció veszhet el Afrikában"

Dél- és Kelet-Afrika országaiban gyermekek egy egész nemzedéke veszhet el, ha a koronavírus-járvány miatt bezárt iskolák nem nyithatnak ki újra - hívta fel a figyelmet az ENSZ gyermekvédelmi alapja (UNICEF).

Az UNICEF egy közelmúltbeli felméréséből kiderült, milyen helyzetben vannak több tucat másik OECD-tagállamban élő társaikhoz képest a magyar gyerekek. Részletek itt.

"Hét hónappal a világjárvány kezdete után, ki kell mondani, hogy mennyire súlyos a válság: fennáll annak a veszélye, hogy elvész egy egész nemzedék" - hangoztatta Mohamed Malick Fall, az UNICEF dél- és kelet-afrikai regionális igazgatója. Bár például Dél-Afrikában újra kinyitottak az oktatási intézmények, a kontinensen továbbra is 65 millió gyerek nem tud iskolába járni, és Kenyában például egyáltalán nem biztos, hogy ebben a tanévben egyáltalán kinyitnak az iskolák.

COVID-19, új koronavírus, Afrika, iskola, oktatás
Dél-Afrikában újraindult az oktatás, de számos más afrikai országban még nem nyitottak ki az iskolák. Fotó: Getty Images

"Azt látjuk, hogy a gyerekek kiesnek az iskolából, terjed az erőszak, a gyerekmunka, a kényszerházasságok, egyre több tinédzser esik teherbe, és egyre többen alultápláltak" - fogalmazott Fall, aki arra is figyelmeztetett, hogy az iskolába járás lehetőségével együtt sok gyerek az étkezés lehetőségétől is elesik.

Az UNICEF arra hívta fel a figyelmet, hogy az iskolák viszonylag biztonságosan újranyithatók, mert a gyerekeket érinti a legkevésbé a térségben a COVID-19, és ők a tudományos adatok szerint nem "szuperterjesztői" a vírusnak. "Most már tudjuk, hogy a gyerekekre az jelenti a nagyobb veszélyt, ha nem járhatnak iskolába" - nyomatékosította közleményében a szervezet.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: