Koronavírus-oltás: ők kapják meg a következő körben

Fontos, hogy mielőbb minél többen megkapják az új típusú koronavírus elleni oltást, és közben az ország működését, a lakosság ellátását is biztosítani kell. Ezért ki kell terjeszteni az olthatók körét - hangzott el a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján.

Az operatív törzs úgy döntött, hogy a védekezést segítő rendőrök és katonák mellett - az oltási program 6. szakaszaként - megkezdődik a kritikus ágazatokban dolgozók koronavírus elleni beoltása is. A döntés célja, hogy a tömegközlekedést, a vonatközlekedést, valamint a lakosság áramszolgáltatását biztosító vállalatok veszélyeztetett dolgozói mielőbb védetté váljanak - ismertette Müller Cecília országos tiszti főorvos. Hozzátette, hogy a 65 év felettiek immunizálása továbbra is prioritást élvez, így természetesen az ő oltásuk is folytatódik.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus elleni vakcina, koronavírus elleni védőoltás, koronavírus elleni oltás, koronavírus elleni oltóanyag
Soós Zoltán háziorvos beolt egy férfit. Fotó: MTI/Balázs Attila

Ezek most a legfőbb célok

Koronavírus: "mindenki hasznos tud lenni a küzdelemben" - részletek!

A koronavírus-járvány elleni küzdelemben a legnagyobb erőfeszítést az egészségügyi dolgozók végzik, ezért most nagyon fontos, hogy centralizáltan és racionalizáltan használjuk fel az erőforrásokat. Egy új kormányrendelet már lehetővé teszi, hogy a veszélyhelyzet idejére a kórházak irányítása alá kerüljenek az önkormányzati szakrendelők is, az intézmények pedig sorra toborozzák az önkénteseket - mondta el a szakember.

Emlékeztetett továbbá, hogy már a háziorvosok is felírhatják a favipiravirt az otthon lábadozó koronavírus-fertőzöttek részére. Ezzel az a cél, hogy minél kevesebben kerüljenek kórházba, a szer ugyanis gátolja a vírus szaporodását, és idejekorán adva megelőzheti a betegség súlyosbodását - magyarázta Müller Cecília.

Csalók járják a lakásokat

A tájékoztatón felhívták a figyelmet, hogy egyeseket mindenféle előzetes jelzés nélkül felkerestek ismeretlen személyek arra hivatkozva, hogy az új típusú koronavírus elleni védőoltást beadni jöttek. A tiszti főorvos ezzel kapcsolatban leszögezte, hogy jelenleg a háziorvosoknál és a kórházi oltópontokon zajlik a lakosság oltása. A nehezen mozgó betegek természetesen az otthonukban is megkaphatják a vakcinát, de őket maximum a háziorvosuk keresheti fel, külön oltócsoport tehát biztosan nem járja a lakásokat. Az ilyen indokkal megjelenő idegeneket tehát semmiképp sem szabad beengedni - hangsúlyozta.

Így zajlik az ellátás egy COVID-osztályon - nézze meg a képeket!

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +29, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Több órára kisüt a nap, a megjelenő gomolyfelhőkből csak kevés helyen lehet zápor, zivatar. Megélénkül a nyugatias szél, 29, 35 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Kedden frontmentes marad az idő, és a következő napokhoz hasonlóan újra a kánikula okozza majd a legtöbb tünetet. Alvásproblémák léphetnek fel, napközben pedig álmosságérzet, koncentrálási problémák és kábaság jelentkezhet, csökken a teljesítőképesség. Fokozódik a migrénhajlam. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)