Kitiltanák a régi autókat Budapestről

Két civil szervezet mérései szerint súlyosabb a fővárosi légszennyezettség annál, mint amire a hivatalos adatok utalnak. A lesújtó eredményeket az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának ülésén is bemutatták.

Több tízezer nanorészecske kockacukornyi levegőben

Milyen lehetőségekkel élhetünk, ha megelégeltük, hogy a szomszéd folyton elégeti a kertjében keletkező növényi hulladékot? Részletek itt.

Mint az a Levegő Munkacsoport közleményében olvasható, méréseihez a szervezet egy újfajta, Magyarországon alighanem egyedülálló módszert használt. Az e célra alkalmazott műszer képes meghatározni a levegőben lévő rendkívül apró részecskék számát és átlagos méretét. Ez fontos, mert minél kisebbek a például a fűtésből, a gépjárművekből és más emberi tevékenységekből származó légszennyező részecskék, annál nagyobb veszélyt jelentenek az egészségre. Behatolhatnak a szervezet legeldugottabb zugaiba, így akár a központi idegrendszerbe is, ahol visszafordíthatatlan elváltozásokat idézhetnek elő.

Rosszabb lehet a levegő Budapesten, mint ahogy a hivatalos adatok mutatják
Rosszabb lehet a levegő Budapesten, mint ahogy a hivatalos adatok mutatják

A hivatalos mérőállomások a részecskék tömegét mérik, a legkisebb részecskék tömege azonban elenyésző, így hiába vannak jelen nagy számban a levegőben, a méréseken ez nem feltétlenül tükröződik. A Levegő Munkacsoport forgalmas budapesti utak mentén vizsgálta a levegőminőséget az új eszköz segítségével, és arra jutott, hogy az átlagosan 20-40 nanométer átmérőjű részecskék száma a 30 ezret is meghaladja köbcentiméterenként - ez körülbelül egy kockacukor térfogatával egyenlő. Mi több, volt, ahol 470 ezer részecskét találtak ilyen kevés levegőben, miközben tiszta környezetben ez a szám legfeljebb 2 ezer körüli lenne.

A nitrogén-dioxid is bajt okoz

A bizottsági ülésen Simon Gergely, a Greenpeace légszennyezettségi szakértője nitrogén-dioxid-koncentrációra vonatkozó mérési eredményeket mutatta be. A környezetvédő szervezet iskolák, forgalmas csomópontokhoz közeli buszmegállók és kórházak területén folytatott vizsgálatokat. Az így kapott adatok szerint a káros anyagok koncentrációja gyakran sokkal magasabb, mint a hivatalos mérőállomások által kimutatott szint, nem mellesleg gyakran túllépte a megengedett határértékeket is. Fontos hozzátenni, hogy a nitrogén-dioxid rontja a tüdőfunkciót, légzőszervi károsodást okoz, illetve kapcsolatba hozható szív- és érrendszeri megbetegedésekkel is. Gyermekek ráadásul különösen érzékenyek rá.

Az eredmények kapcsán a Levegő Munkacsoport és a Greenpeace mihamarabbi intézkedéseket sürget a levegőminőség javítása érdekében. A két szervezet az alábbi lépéseket tartja elengedhetetlennek a fennálló helyzetben.

  • Drasztikusan korlátozni kell a gépjármű-forgalmat, máskülönben tovább fog emelkedni a légszennyezés miatti megbetegedések és halálozások száma, ami már most is messze a legmagasabbak közé tartozik Európában.
  • Meg kell teremteni a jogszabályi hátteret, illetve pénzügyi ösztönzőket is be kell vezetni arra, hogy a városok mielőbb kitilthassák a régi, szennyező járműveket. Szennyezésalapú útdíjat is bevezettetne a két szervezet.
  • A rászorulók számára elérhető szociális támogatásokkal ösztönözni kell a lakosságot környezetkímélőbb fűtési módszerek alkalmazására.
  • Azonnal be kell tiltani a lignit árusítását háztartások számára, illetve országosan meg kell tiltani a kerti hulladékok égetését.
  • Meg kell erősíteni a hatóságokat, hogy érdemben fel tudjanak lépni a lakossági hulladékégetés ellen.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő