Kimondták: hibázott a mentésirányító Gálvölgyi János ügyében

Hibásan mérlegelt a mentésirányító szerda délelőtt egy segélyhívás fogadásakor. Ezt a mentők belső vizsgálata állapította meg, amelynek eredményéről az Országos Mentőszolgálat szóvivője, Győrfi Pál tájékoztatott.

Ahogy már nálunk is olvashattad, belső vizsgálatot indított az Országos Mentőszolgálat, miután Gálvölgyi Jánoshoz 40 perc után sem érkezett meg a mentő. Végül a lányai vitték be a kórházba a légzési nehézségekkel küzdő színészt.

Mit vizsgáltak pontosan?

A vizsgálat a mentőszolgálat tájékoztatása szerint „minden részletre kiterjedt”. Elemezték a telefonbeszélgetések hanganyagait, a számítógépes rendszerekben rögzített egyéb adatokat, a szabad mentőkapacitást, és meghallgatták az érintett mentődolgozókat is.

mentőautó
„Hibásan mérlegelt a mentésirányító” – közölte az Országos Mentőszolgálat a Gálvölgyi-ügyről. A kép illusztráció, forrása: Getty Images

Rosszul döntött a mentésirányító

A vizsgálat megállapította: a segélyhívást fogadó mentésirányító rosszul döntött, amikor a bejelentőtől kapott információk alapján az esetet nem az életveszélyes kategóriába sorolta, és ennek következtében nem történt meg a rendelkezésre álló és riasztható rohamkocsi azonnali kiküldése.

A mentőszolgálat közleményében kitért arra, hogy a nehézlégzés (még ha már egy napja fennáll is) olyan riasztó tünet, amely magában hordozhatja az életveszély lehetőségét, és azt a hozzátartozó visszahívása során feltett, tájékozódó kérdésekkel sem lehetett kizárni. A közvetlen életveszély ugyan az elhangzott tünetek alapján nem volt egyértelműen megállapítható, de kétséges esetben a betegbiztonság érdekében mindig a súlyosabb lehetőséget kell irányadónak tekinteni – tették hozzá.

A fentieket alátámasztja az is, hogy a beteg állapota a későbbiekben tovább romlott és jelenleg is intenzív osztályos kezelésre szorul. A felelősség megállapítása elmarasztalást von maga után, a mentésirányítók munkájának szakmai támogatását az Országos Mentőszolgálat tovább erősíti – áll a közleményben.

Egy orvos azt állítja, 40 perc alatt értek ki a mentők egy stroke-os beteg otthonához, pedig a lakás mindössze 2-3 percre van a helyi mentőállomástól. Az Országos Mentőszolgálat szerint azonban ez nem igaz.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +24 °C
Minimum: +11 °C

A keleti országrészben este még felhős lehet az ég, és egy-egy zápor sem kizárt, majd lassan ott is felszakadozik a felhőzet. Hajnalra a középső tájakon - egy összeáramlás mentén - alacsonyszintű felhőzet képződhet, illetve foltokban köd is kialakulhat. Az északias szelet élénk, főként északkeleten akár erős lökések is kísérhetik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 9 és 15 fok között várható, ugyanakkor a derült, szélvédett északi völgyekben 5, 8 fokig is lehűlhet a levegő. Hidegfront érkezik, de jelentős időjárásváltozást nem okoz.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra