Kiderült, mitől tartanak leginkább a magyarok

Miközben globálisan a koronavírus-pandémia felerősödése kelti a legtöbb aggodalmat az emberekben, addig a magyar lakosság körében az infláció is több félelem forrása a járványhelyzetnél - derült ki egy friss felmérésből.

Dacára a magas fertőzésszámoknak Dániában feloldják az összes járványügyi korlátozást.

Tavaly november óta ismét az új koronavírus foglalkoztatja legjobban a világ lakosságát - derült ki az Ipsos piackutató és tanácsadó cég What Worries the World kutatássorozata legfrissebb, januárra vonatkozó jelentéséből. Az összesen 28 ország mintegy 20 ezer lakosának bevonásával készült kutatás szerint világszerte átlagosan az emberek 35 százaléka tartott januárban a pandémia újraéledésétől. Arányaiban a legtöbben Dél-Koreában (58 százalék), Ausztráliában (51) és Malajziában (50) nevezték meg országuk legfőbb problémájának afertőzésterjedését.

A magyar felnőtt lakosságot jobban aggasztja az infláció, mint a koronavírus-járvány
A magyar felnőtt lakosságot jobban aggasztja az infláció, mint a koronavírus-járvány. Fotó: Getty Images

A magyar lakosság ezzel szemben 23 százalékos mutatóval a lista alsó harmadában található. A felmérés alapján a magyar felnőttek elsősorban a korrupciót (48), valamint a szegénységgel és társadalmi egyenlőtlenséggel kapcsolatos aggályokat (38) tartják a legnagyobb fenyegetésnek. Emellett az inflációhoz kötődő félelmek (26) is erősebbek itthon, mint a világjárványtól való félelmek.

Az Ipsos egy másik havi rendszerességű felmérése szerint a negyedik hazai járványhullám és az ezzel kapcsolatban hozott kormányzati intézkedések eredményeként a három hónapnál frissebb oltással rendelkező lakosok aránya dinamikus növekedés után 41 százalékon állt a 2022-es év elején. Ötből négy megkérdezett továbbra is legalább alkalomszerűen visel szájat és orrot eltakaró maszkot, kétharmaduk pedig törekszik a gyakori kézmosásra. A magyarok többsége márciusra vagy későbbi időpontra várja a járványügyi korlátozások feloldását, ugyanakkor igen magas, 28 százalékos azok aránya is, akik szerint már soha nem tér vissza a teljes szabadság.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)