Kiderült, mitől tartanak leginkább a magyarok

Miközben globálisan a koronavírus-pandémia felerősödése kelti a legtöbb aggodalmat az emberekben, addig a magyar lakosság körében az infláció is több félelem forrása a járványhelyzetnél - derült ki egy friss felmérésből.

Dacára a magas fertőzésszámoknak Dániában feloldják az összes járványügyi korlátozást.

Tavaly november óta ismét az új koronavírus foglalkoztatja legjobban a világ lakosságát - derült ki az Ipsos piackutató és tanácsadó cég What Worries the World kutatássorozata legfrissebb, januárra vonatkozó jelentéséből. Az összesen 28 ország mintegy 20 ezer lakosának bevonásával készült kutatás szerint világszerte átlagosan az emberek 35 százaléka tartott januárban a pandémia újraéledésétől. Arányaiban a legtöbben Dél-Koreában (58 százalék), Ausztráliában (51) és Malajziában (50) nevezték meg országuk legfőbb problémájának afertőzésterjedését.

A magyar felnőtt lakosságot jobban aggasztja az infláció, mint a koronavírus-járvány
A magyar felnőtt lakosságot jobban aggasztja az infláció, mint a koronavírus-járvány. Fotó: Getty Images

A magyar lakosság ezzel szemben 23 százalékos mutatóval a lista alsó harmadában található. A felmérés alapján a magyar felnőttek elsősorban a korrupciót (48), valamint a szegénységgel és társadalmi egyenlőtlenséggel kapcsolatos aggályokat (38) tartják a legnagyobb fenyegetésnek. Emellett az inflációhoz kötődő félelmek (26) is erősebbek itthon, mint a világjárványtól való félelmek.

Az Ipsos egy másik havi rendszerességű felmérése szerint a negyedik hazai járványhullám és az ezzel kapcsolatban hozott kormányzati intézkedések eredményeként a három hónapnál frissebb oltással rendelkező lakosok aránya dinamikus növekedés után 41 százalékon állt a 2022-es év elején. Ötből négy megkérdezett továbbra is legalább alkalomszerűen visel szájat és orrot eltakaró maszkot, kétharmaduk pedig törekszik a gyakori kézmosásra. A magyarok többsége márciusra vagy későbbi időpontra várja a járványügyi korlátozások feloldását, ugyanakkor igen magas, 28 százalékos azok aránya is, akik szerint már soha nem tér vissza a teljes szabadság.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció