Kiderült, miért világít kéken a csirkehús

Meglehetősen talányos dolog történt szilveszterkor Győr-Moson-Sopron megyében: egy ikrényi férfi arra lett figyelmes, hogy a konyhapultján hagyott nyers csirkemell kékes fénnyel kezdett el világítani. Az eset kapcsán a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) sem tud biztosat mondani.

Milyen esetekben fogyasztható még biztonságosan a romlottnak tűnő, penészes étel? Részletek itt.

"Furcsa történettel kereste fel szerkesztőségünket egy neve elhallgatását kérő ikrényi férfi. Elmondta, hogy a múlt héten egy boltban csirkemellet vett, aminek a felét elkészítette, a másik felét azonban szilvesztereste véletlenül nyersen elöl hagyta a konyhapulton. Amikor hajnalban hazament, halvány fény derengett a helyiségből. Először azt hitte, hogy talán a gáztűzhelyet hagyta égve, majd gyorsan rájött, hogy a hús világít" - írta meg a kisalfold.hu .

Alaposan meglepte az ikrényi vásárlót a konyhapultján világító csirkemell
Alaposan meglepte az ikrényi vásárlót a konyhapultján világító csirkemell (illusztráció)

A portál munkatársai később maguk is szemügyre vehették a különösen viselkedő élelmiszert, amely sötétben valóban látható kék fényt bocsájtott ki magából. A joggal felmerülő kérdésekre - laboratóriumi és bármilyen egyéb vizsgálat híján - a Nébih budapesti központja is csak feltételezésekkel tudott válaszolni, habár nem először találkoztak a szakemberek ilyen jelenséggel.

A hatóság lehetséges magyarázatként felvetette, hogy a termék Pseudomonas baktériumokkal szennyeződhetett, mivel ezek sötétben fluoreszkáló pigmenteket termelnek. Emellett annak is felmerül a lehetősége, hogy a fényjelenség hátterében foszforvegyületek foszforeszkálása áll. Az említett vegyületek vélhetően a gyors csontnövekedés folytán épülhettek be a szárnyas csontjaiba.

A kéken világító csirkemellről a kisalfold.hu fotót is közölt, amelyet ide kattintva tekinthet meg.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16, +21 °C
Minimum: +1, +7 °C

Napos időre van kilátás, csapadék nem lesz. Reggel északkeleten ködfoltok képződhetnek. Mérsékelt szél mellett 16, 21 fok közötti csúcshőmérsékletekre számíthatunk. Szerdán a frontmentes, de melegedő idő is okozhat panaszokat. Reggel kopásos, napközben gyulladásos ízületi bántalmak léphetnek fel, emellett a fokozottan érzékenyek migrént és koncentrálási problémákat is tapasztalhatnak. Ingadozhat a vérnyomás, a délelőtti órákban rosszullét jelentkezhet. A napsütés azonban kissé ellensúlyozhatja a tüneteket. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: