Kevesebben segítenek, ha egy nő ájul el az utcán

Kisebb valószínűséggel kezdik meg az újraélesztést a szemtanúk, ha egy női beteg szorul segítségre nyilvános helyen, mintha egy férfi kerülne bajba – derült ki egy frissen publikált észak-amerikai felmérésből.

„Vészhelyzetben, amikor valaki az eszméletét veszti és nem lélegzik megfelelően, nem elegendő csupán értesíteni a mentőket, hanem a helyszínen lévőknek el kell kezdeniük az alapszintű újraélesztést is. Ez ugyanis jelentősen javítja a beteg esélyeit a túlélésre és a felépülésre egyaránt” – idézi az Európai Sürgősségi Orvosok Társasága (EUSEM) közleménye dr. Sylvie Cossette-t, a Montréali Szívintézet kutatóját. Az újraélesztés tehát életet menthet, ezért fontos, hogy mindenki ismerje az alapvető lépéseket. Ha pedig úgy hozza az élet, akkor habozás nélkül bárkinek a segítségére kell sietnünk, függetlenül a nemétől, korától, vagy akár a helyszíntől. Korábbi cikkünkben Kathy Zsolt mentőápoló mutatta meg, pontosan mi a teendő baj esetén.

ájult idős nő, utca, vészhelyzet, újraélesztés, légzésleállás
Kisebb a női bajbajutottak esélye az újraélesztésre nyilvános helyeken, mint a férfiaké. Fotó: Getty Images

Dr. Cossette és dr. Alexis Cournoyer montréali sürgősségi orvos közös kutatásukban arra keresték a választ, hogy milyen tényezők tarthatják vissza mégis az embereket a segítségnyújtástól. Összesen közel 40 ezer olyan esetleírást elemeztek a 2005 és 2015 közötti időszakból, amikor az érintettek a kórházakon kívül szorultak gyors ellátásra szívmegállás következtében Kanada és az Egyesült Államok területén. A kutatók a többi között arra voltak kíváncsiak, hogy az esetek mekkora arányában kezdték meg az újraélesztést a járókelők, helyszínen tartózkodók, hol történtek pontosan ezek az esetek, illetve milyen korú és nemű személyek kerültek bajba.

Az így kapott eredményekből kiderült, hogy körülbelül a betegek felét, 54 százalékát próbálták meg újraéleszteni, közülük is valamelyest kisebb arányban a nőket (52 százalék), mint a férfiakat (55). A nyilvános helyeken történt szívleállások esetében pedig még inkább szembetűnő volt a nemek közötti differencia: a nők 61 és a férfiak 68 százalékán igyekeztek ilyenkor segíteni a helyszínen tartózkodók.

„Tanulmányunk bemutatja, hogy a szívmegállást elszenvedő nőket kisebb valószínűséggel részesítik újraélesztésben, mint a férfiakat, különösen, ha a vészhelyzet nyilvános helyen áll elő. Nem tudjuk, mi állhat ennek hátterében. Lehetséges, hogy az emberek félnek attól, hogy megérintsék vagy véletlenül bántsák a nőket, vagy azt hiszik, hogy a nők úgysem kaphatnak szívrohamot. Kíváncsiak voltunk, hogy vajon a különbségeket súlyosbítja-e, ha fiatalabb életkorú nőkről van szó, mert talán a szemtanúk amiatt is aggódnak, hogy fizikai kontaktust létesítsenek velük a beleegyezésük nélkül. Erre vonatkozóan viszont nem találtunk bizonyítékot” – mondta el dr. Cournoyer.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15 °C
Minimum: +6 °C

Nagyobbrészt erősen felhős vagy borult, helyenként párás idő valószínű, bár délnyugat felől lassan szakadozik a felhőzet. Időszakos eső, zápor többfelé előfordulhat - utóbbi főként a Dunántúlon, sőt, délnyugaton késő délután zivatar is kialakulhat. A délkeleti, keleti szél inkább csak a Dél-Alföldön élénkülhet meg néhol. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 11 és 17 fok között alakul, de a tartósan borult részeken néhol csak 9, 10, a naposabb déli, délnyugati tájakon akár 18, 19 fok is lehet. Késő estére 6 és 12 fok közé hűl le a levegő. Ma egy hidegfront okozhat tüneteket az arra érzékenyeknél. Elsősorban fokozott görcshajlam, fejfájás, magas vérnyomás, szédülés jelentkezhet. A légnyomás nem változik.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra