Kényelmes, de kockázatos a gyors kézszárítás

Egy új tanulmány rámutatott arra, hogy a nyilvános mosdókban található kézszárítók, melyek meleg levegőt fújnak ki, lényegesen növelik a fertőzések veszélyét.

A nyilvános mosdókban található kézszárítók baktériumokat juttatnak a kézről a környező levegőbe, amit egyrészt felerősít, hogy rengeteg ember használja őket, másrészt az is sokat számít, hogy a karbantartó- és takarító személyzet mennyire végez alapos munkát.

Alapos kézmosás Az alapos kézmosás egy egyszerű náthától vagy akár komolyabb betegségektől is megóvhat minket. Nézze meg, hogyan kell hatékonyan kezet mosni! Mark Wilcox, a Leeds-i Egyetem mikrobiológusa egy kutatócsoporttal megfigyelte, hogy a baktériumok hogyan terjednek tovább a tenyérről lecsorgó vízcseppekből a kéztörlőn vagy a szárítón keresztül, melyek automatikus kikapcsolása után sokáig a levegőben maradnak. A kísérlet során egy kesztyűvel védett kézfejet fertőztek meg lactobacillussal, amely kórokozó egyébként általában nem található meg a mosdókban.

Erre azért került sor, mert könnyen kimutatható, így jól szimulálta azt a helyzetet, mikor nem mosunk kezet. Az ezt követő vizsgálatok kimutatták, hogy a baktérium később már jelen volt a levegőben is, márpedig kizárólag a kézszárítás alkalmával kerülhetett oda. Ezt csak megerősítette az a mérés, mely a szárítótól egy-két méterre magasabb koncentrációban, és még negyed óra elteltével is kimutatta ezeket a baktériumokat.

"Ez a helyzet elfogadhatatlan - mondta Marc Van Ranst, a belga Leuveni Immunológiai Intézet professzora. Azokban a kórházakban, ahol az orvosi személyzet ugyanazokat a mosdókat használja, mint a betegek és a látogatók, mindent meg kell tenni azért, hogy a fertőzések terjedésének megakadályozására meglegyen a megfelelő technikai háttér."

A nyilvános mosdókban található kézszárítók baktériumokat juttatnak a kézről a környező levegőbe

A nyilvános mosdókban található kézszárítók baktériumokat juttatnak a kézről a környező levegőbe

Ehhez nagymértékben hozzájárulhat a fent említett tanulmány is, mely szerint az intenzív, kézbedugós kézszárítók sokkal nagyobb mértékben terjesztik a fertőzéseket, mint a hagyományos szárítók, vagy az eldobható kéztörlők. Utóbbi esetében az is döntő fontosságú, hogy a baktériumok nem maradnak a levegőben. A kísérlet szerint a szárítók használata után akár 27-szerese is lehet a mosdóban a baktérium-koncentráció, mint az eldobható papírtörülközők esetében.

"Persze továbbra is hangsúlyozzuk a kézmosás fontosságát, mint a fertőzések terjedésének legfőbb ellenszerét még akkor is, ha eddig nem találtuk meg a leghatékonyabb módszert - magyarázza Wilcox professzor. - Ez a kutatás is bizonyítja, hogy a legjobb módszer általában nem a legkényelmesebb, hiszen az intenzív kézszárítók nemcsak hordozzák, de fel is erősítik is a baktériumok terjedésének veszélyét, ez pedig nem segít az emberről emberre való terjedés kordában tartásában."

A kézmosás fontossága széles körben ismert, de sokkal kevesebb figyelmet kapott eddig a vizes kéz megszárítása, amely a jelek szerint ugyanolyan fontos szerepet játszik a kockázat csökkentésében.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: