Káros a Földnek a tehenek szellentése?

Sokak szerint komoly problémát okozhat az a gázmennyiség, ami az állatokból jön. De tényleg a szellentésük miatt kell a legjobban aggódni?

Egyik cikkében egy népszerű klímaváltozási közhely igazságtartalmát boncolgatta az Index : arról írt, vajon tényleg olyan káros a Földre nézve a tehenek szellentése - mivel az állatok telelövik a légkört üvegházhatású gázzal, ezzel gyorsítva a globális felmelegedést -, mint ahogy azt sokan állítják.

Mennyire káros a Földünknek a tehenek szellentése?
Mennyire káros a Földünknek a tehenek szellentése? Forrás: 123rf.com

Nem is a szellentés a bűnös

A kérődző állatoknak általában, így a szarvasmarháknak is négy gyomra van. Ebből az első a 150-200 liter űrtartalmú bendő; minden, amit az állat megeszik, először ide kerül, és itt indul meg különféle baktériumok segítségével az előemésztés, az erjedés. A folyamat gázokat termel, hidrogént, majd metánt, amik nagyrészt az emésztőcsatorna be- és kijáratán távoznak.

Óriási problémákat okozhat a klímaváltozás A klímaváltozást tényleg komolyan kell venni, jól mutatja ezt az az ijesztő adat, amiről cikkünkben írtunk. Részletek itt !

Vagyis a valódi probléma nem a szellentéssel, hanem a böfögéssel van, ettől persze a nagy mennyiségű metán kibocsátása továbbra is az állatok számlájára írható. És bár egy teljesen természetes dologról beszélünk, valóban komoly hatása lehet: az ENSZ becslése szerint az összes üvegházhatású gáz légkörbe juttatásának 14,5 százalékáért felel az állattenyésztés, és azon belül a legnagyobb forrás a szarvasmarhák böfögése.

Több megoldás is lehetséges

A böfögés által okozott károkat kutatások szerint többféleképpen is csökkenteni lehet:

  • génmódosítással hosszú távon a felére lehetne csökkenteni a tehenek metánkibocsátását;
  • szintén ilyen hatása lehet annak, ha fokhagymát adnak a takarmányhoz,
  • illetve akkor is, ha hínárt.

Az azonban, hogy a Földünk szempontjából mennyire szerencsések ezek a megoldások, egyelőre még kérdéses: alaposan meg kellene vizsgálni, hogy a fokhagyma , illetve a hínár termelése és szállítása mekkora környezeti terheléssel jár, de szintén lényeges, hogy a folyamatok mennyi pénzt emésztenének fel, olvasható a cikkben.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27 °C
Minimum: +18 °C

Többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég. Elszórtan valószínű eső, zápor, lokálisan jelentős, intenzív csapadékkal, délen, délnyugaton pedig zivatar is kialakulhat. Az északkeleti, északi szelet élénk lökések kísérhetik. Késő este 19 és 28 fok között alakul a hőmérséklet. A felhősödésnek köszönhetően sokfelé kevésbé lesz tikkasztó ma a hőség, ahogy az UV-sugárzás is enyhül.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra