Jó, ha ezt tudjuk az omikron elleni vakcináról

A Pfizer és a BioNTech közzétette legfrissebb humán klinikai vizsgálatának eredményeit, amelyek szerint az omikron elleni emlékeztető oltás hatékonyabb az eddig használt Pfizer-vakcinánál.

A Pfizer és a BioNTech vállalat a napokban hozta nyilvánosságra, hogy a most lezárult humán klinikai vizsgálati adatok szerint az omikron variáns elleni emlékeztető oltás (booster) jóval erősebb immunválaszt vált ki, mint az eddig használt Pfizer-BioNTech vakcina - számolt be róla a CNBC oldala. 

Az új, bivalens emlékeztető oltás az omikron BA.5 alváltozatán kívül a vuhani vírustörzs ellen is véd. Fotó: Getty Images
Az új, bivalens emlékeztető oltás az omikron BA.5 alváltozatán kívül a vuhani vírustörzs ellen is véd. Fotó: Getty Images

A klinikai tesztelés során a harminchat 55 évnél idősebb résztvevő szerveztében a frissített vakcina hatására körülbelül négyszer annyi antitest termelődött a BA.5 alváltozat ellen, mint a kontrollcsoportot alkotó, azonos korcsoportba tartozó résztvevőknél, akik a régi vakcinát kapták emlékeztető dózisként.

A 18 és 55 év közöttieknél a hatékonyság még jobbnak bizonyult: szervezetükben 9,5-szer több BA.5 alváltozat elleni antitest volt jelen, mint az oltás előtt - derült ki az eredményekből. 

A Pfizer és a BioNTech októberben közölte az első humán klinikai vizsgálati adatokat, amelyek azt mutatták, hogy az omikron elleni booster erősebb immunválaszt vált ki, mint a régi vakcina. A Columbia és a Harvard Egyetem azonban két, egymástól független, kis tanulmánya ezt kétségbe vonta: ezek szerint a régi és az új emlékeztető oltások is nagyjából ugyanannyira bizonyultak hatékonynak az omikron BA.5 alváltozata ellen.

Miért jobb a bivalens vakcina?

Ahogy arról korábban írtunk, a Pfizer-BioNTech frissített emlékeztető oltása ugyanúgy mRNS-alapú, mint a korábbi oltóanyag, de bivalens, vagyis kétkomponensű. Ami azt jelenti, hogy nem csak az omikron variáns egyik alváltozata ellen véd, hanem a 2019-ben Kínában felbukkant eredeti vírustörzs ellen is.  

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16, +21 °C
Minimum: +1, +7 °C

Napos időre van kilátás, csapadék nem lesz. Reggel északkeleten ködfoltok képződhetnek. Mérsékelt szél mellett 16, 21 fok közötti csúcshőmérsékletekre számíthatunk. Szerdán a frontmentes, de melegedő idő is okozhat panaszokat. Reggel kopásos, napközben gyulladásos ízületi bántalmak léphetnek fel, emellett a fokozottan érzékenyek migrént és koncentrálási problémákat is tapasztalhatnak. Ingadozhat a vérnyomás, a délelőtti órákban rosszullét jelentkezhet. A napsütés azonban kissé ellensúlyozhatja a tüneteket. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: