Jakab Ferenc: elhúzódhat a járvány Ukrajnában

Ukrajnában jelenleg háború dúl, Jakab Ferenc virológus szerint azonban elképzelhető, hogy nemcsak az összecsapásokkal járó viszontagságokkal kell megküzdenie az országnak, hanem a koronavírus-járvány elhúzódásával is.

Alapvetően két dologról kell beszélni akkor, ha a járványok és a háborúk kapcsolatát akarjuk vizsgálni - mondta el Jakab Ferenc a Pénzcentrumnak adott interjújában. Mint azt a szakember hangsúlyozta, különbséget kell tennünk aközött, hogy egy fertőző betegség milyen hatást gyakorol a háborúkra és a csatákra, valamit aközött, hogy hogyan befolyásolta egy háború vagy egy csata a fertőző betegségek terjedését.

COVID-oltás: új a jánlásra kell figyelni.

A történelemben mindkettőre számos példát találhatunk. Jakab Ferenc szerint előfordult, hogy egy fertőző betegség komplett csapatokat tett harcképtelenné, de az sem példa nélküli, hogy a háború befolyásolta a járvány terjedését (gondoljunk csak az 1918-19-es spanyolnáthajárványra; a fertőzés az első világháború alatt ütötte fel a fejét).

Van rá esély, hogy Ukrajnában elhúzódik a koronavírus-pandémia.
Van rá esély, hogy Ukrajnában elhúzódik a koronavírus-pandémia. Fotó: Getty Images

Háború és elhúzódó járvány

A virológus rámutatott: bár Európa egyes országaiban a járvány már lecsengő szakaszban van, Ukrajnában még mindig jelentős számú fertőzöttet regisztráltak. Megvan tehát annak az esélye, hogy Ukrajnát nemcsak a háború borzalmai, de egy elhúzódó járvány is sújtja majd. "Az nyilvánvaló, hogy egy háborús helyzetben az emberek nem tudnak odafigyelni az alapvető járványügyi intézkedésekre, hogyan is tudnának, hiszen egy háború a legborzalmasabb dolog, ami csak történhet a világon. Az egyértelmű, hogy a háború sújtotta területeken élők egészségügyi állapota a stresszhelyzetből adódóan is leromlik és az egészségügyi ellátás sem tud a megfelelő módon működni" - magyarázta Jakab Ferenc.

A szakember úgy véli, ezért is fontos menedéket és megfelelő orvosi ellátást biztosítanunk a menekülteknek. Szerinte az, hogy az érkezésük milyen hatással lesz a jelenlegi járványhelyzetre, most nem elsődleges kérdés.

Magyar ötlet inspirálta a lenyelhető mRNS-vakcinát .

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Utca emberét kérdeztük, tudja-e mi az anafilaxiás sokk

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24 °C
Minimum: +13 °C

A zártabb felhőzet és összefüggőbb csapadékzóna szakadozva észak, északkelet felé vonul. Ugyanakkor mögötte erőteljessé válhat a gomolyfelhő-képződés, és újabb hullámban alakulhatnak ki záporok, akár felhőszakadással kísért zivatarok, elsősorban északkeleten heves zivatar sem kizárt. Legalább néhány órára azonban így is szinte mindenhol kisüt a nap. A légmozgás csak záporok, zivatarok környezetében lehet erős, viharos. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 21 és 27 fok között valószínű, de a tartósabban csapadékos tájakon ennél hűvösebb lehet az idő. Késő estére 13 és 19 fok közé hűl le a levegő. Frontok napközben nem okoznak kellemetlenséget.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra