Ilyen az elhízott emberek tüdeje

Zsírszövetet találtak a túlsúlyos és elhízott emberek tüdejében az ausztrál kutatók.

A túlsúly kevésbé ismert következményéről itt olvashat!

A tudósok 52 ember tüdőmintáit elemezték, és azt látták, hogy a testtömegindexszel (BMI) együtt a zsír mennyisége is növekedett a mintákban. Az eredmények segíthetnek megmagyarázni, miért emelkedik azasztmakockázata a túlsúlyos embereknél. A szövetek elhunytak tüdejéből származtak, amelyeket kutatási célokra ajánlottak fel - írták a Nyugat-ausztráliai Egyetem kutatói.

tüdő, zsírszövetek, elhízás, túlsúly,
tüdő, zsírszövetek, elhízás, túlsúly,

Lerakódások a légutak falán

A minták donorai közül 15-nek nem volt asztmája, 16-an asztmában hunytak el, 21-en pedig asztmásak voltak, de nem ez volt a haláluk oka. A kutatók mikroszkóp alatt, festés segítségével elemezték a mintákban található csaknem 1400 légutat. A légutak falán zsírszövet-lerakódásokat találtak - a magas BMI-értékkel rendelkezőknél jóval többet. A megnövekedett zsírszövet-mennyiség pedig megváltoztatja a légutak szerkezetét és gyulladást okoz a tüdőben. Ez lehet a magyarázat arra, miért nagyobb az asztma veszélye a túlsúlyos embereknél.

A túlsúlyt és az elhízást egyébként már korábban is összekapcsolták az asztmával, illetve az asztmás tünetek súlyosbodásával. Eddig azonban azzal magyarázták ezt, hogy a túlsúly közvetlenül nyomást gyakorol a tüdőkre, továbbá a plusz kilókkal általában megnő a gyulladás kockázata. Az új tanulmány azonban egy új mechanizmust tárt fel.

"A légutakban megnövekvő zsírszövet szűkíti az utat és úgy tűnik, a gyulladást is fokozza, ezzel pedig legalább részben növeli az asztma esélyét" - mondta Peter Noble, az egyetem professzora, aki részt vett a kutatásban.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció