Ilyen áron nem kérnek a béremelésből a mentősök

Abszurdnak és elfogadhatatlannak tartja a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége, hogy egy másik dolgozói csoporthoz tartozó munkavállalók bérelvonásával valósuljon meg az egészségügyi szakdolgozók béremelése - írja a merce.hu.

Amint arról a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége (MOMSZ) Facebook-oldalán beszámolt, felháborodva értesültek arról, hogy a Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus szakszervezetének elnöke az egészségügyi szakdolgozók és a gazdasági, műszaki, illetve a háttérszolgáltatást nyújtó munkavállalók béremelését egy másik dolgozói csoporthoz tartozó munkavállalók bérelvonásával képzeli megvalósítani. 

egészségügy, Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége
A betegek gyógyítása csapatmunka. Fotó: Getty Images

Amint arról a merce.hu korábban beszámolt, Cser Ágnes a tiltakozó orvosoknak a Népszaván keresztül azt üzente, hogy szolidaritásból mondjanak le az idei 11 százalékos bérfejlesztésükről, és „ne harcra buzdítsanak, hogy az ápolóknak és a gazdasági, műszaki és háttérszolgáltatást nyújtóknak is jusson 2023. január 1-jétől bérfejlesztés”.

A MOMSZ közleménye szerint az állami egészségügy működtetése a fenntartó feladata, így a működéshez szükséges anyagi feltételek megteremtése is. A betegek gyógyítása szerintük csapatmunka, amelyben részt vesz a mentő, az ápoló, az orvos, a háttértámogatást biztosító gazdasági, műszaki, adminisztratív területen dolgozók is, ezért nem tudják elfogadni, hogy az orvosoktól való bérelvonás lenne az alacsony bérezésben részesülő szakdolgozók béremelésének korrekt megoldása - összegzi a merce.hu. Azzal, hogy az egészségügyi szakdolgozók által várt béremelés nem valósult meg januárban, az orvosi és a szakdolgozói átlagbér aránya visszaesett a tavalyi 27 százalékról 21 százalékra.

Újabb dolgozók hagyhatják el az egészségügyet                                                      Január közepén arról írtunk, hogy a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége szerint a szakdolgozók nem kapták meg a kormány által ígért béremelést. Az orvosok azonban igen, emiatt pedig a bérek közötti különbség még nagyobb, mint valaha: a szakdolgozók most csak ötödannyit keresnek, mint az orvosok.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30 °C
Minimum: +19 °C

Erőteljes nappali gomolyfelhő-képződés várható, emellett fátyolfelhők is lesznek felettünk. Záporok, zivatarok nagy számban főként a középső harmadban várható, melyeket elsősorban felhőszakadás, illetve erős, néhol viharos széllökés kísérhet. Az északias szél egyre többfelé megélénkül, helyenként megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 34 fok között alakul. Fronthatásra nem kell számítani.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra