Ide nem hajthatunk be dízelautóval

Az új évtől nem közlekedhetnek a legszennyezőbb gépkocsik Spanyolország és Belgium legnagyobb városaiban.

Spanyolország második legnagyobb városából, Barcelonából csaknem teljesen kitiltották csütörtöktől az országban 2006 előtt forgalomba helyezett dízelautókat és a 2000 előtt üzembe helyezett benzines gépkocsikat. Ezek munkanapokon 7 és 20 óra között nem hajthatnak be az 1,6 millió lakosú katalán városba. A tilalom megsértése legalább 100 eurós büntetést von maga után. Ugyanakkor évente 10 napra ezek a gépjárművek is igényelhetnek behajtási engedélyt.

A Spanyolországon kívül regisztrált - vagyis külföldi rendszámú -, régebbi gyártmányú autók az önkormányzattól kérhetnek behajtási engedélyt. Ennek hiányában azonban őket is legalább 100 euró bírsággal sújtják. 2021-től a furgonok, a kamionok és a buszok régi évjárataira is kiterjesztik a behajtási tilalmat.

dízel, dízelautó, légszennyezés, légszennyezettség
A tilalom megsértése legalább 100 eurós büntetést von maga után. Fotó: iStock

15 százalékkal jobb levegő

Barcelonában már 2002 óta meghaladja a légszennyezettség a nemzetközi egészségügyi határértékeket. 2010 és 2017 között évente átlagosan 424 ember idő előtti halálát okozta a szennyezett levegő. A rossz levegő kockázatairól itt olvashat bővebben!

A behajtási tilalom 50 ezer gépkocsit érint, és nagyjából 15 százalékkal csökkenti majd a nitrogén-dioxid-kibocsátást a katalán fővárosban. Az új szabályozásnak köszönhetően Barcelonában Európa egyik legnagyobb - 95 négyzetkilométeres - korlátozott gépjárműforgalmú övezete jött létre.

Emellett Spanyolország fővárosban, Madridban tovább szigorítottak a történelmi városközpontban már egy éve érvényben lévő behajtási korlátozásokon, és kiterjesztették a tiltott övezet határait, ugyanakkor az még mindig jóval kisebb a barcelonainál.

Belgium is bekeményít

Ettől az évtől már nem közlekedhetnek a régebbi dízelüzemű gépkocsik Belgium legnagyobb városaiban sem. Brüsszelbe legfeljebb Euro-4-es környezetvédelmi besorolású dízelautók hajthatnak, Antwerpenbe és Gentbe viszont még ezek is csak díjfizetés ellenében és korlátozott időtartamra mehetnek be. A benzin- és gázüzemű autók csak akkor hajthatnak be a három belga nagyvárosba, ha legalább az Euro-2-es normát teljesítik. A belga autóklub szerint a behajtási tilalom a dízelautók 17 százalékát érinti. Brüsszelben a jogszabály betartását automatikusan ellenőrzik a térfigyelő kamerák.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +5 °C
Minimum: +2 °C

Estig döntően borult marad az ég, de napközben a déli határ közelében felszakadozhat a felhőzet. Főként az ország északi kétharmadán várható további tartós eső. Több helyen hullhat kiadós mennyiség, a legtöbb csapadék a Szombathely-Debrecen vonal széles sávjában valószínű. A légmozgás napközben többnyire mérsékelt, néhol élénk lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 18 fok között valószínű, északkeleten lesz a leghidegebb, a déli határ közelében mérhetjük a 10 fok feletti értékeket. Késő estére 0 és 12 fok közé csökken a hőmérséklet. A meteorológusok szerint napközben ismét kettős fronthatás lesz a domináns, melynek hátterében egy mediterrán ciklon áll.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra