Hőség: az öreg vezetékek miatt nincs víz

Az elmúlt időszakban több helyen is vízellátási problémák léptek fel az országban, ami a kánikula közepette rendkívül nehéz helyzetet idézett elő. A szakember szerint a jelenség zömében az elöregedett hálózatra vezethető vissza.

Összességében a víziközmű-hálózatnak vannak tartalékai az országban, ez azonban csupán az átlag, és nem fedi le teljesen az összes rendszert. Kurdi Viktor, a Magyar Víziközmű Szövetség elnöke az InfoRádiónak nyilatkozva kifejtette, több olyan vízellátó hálózat is működik az országban, amelynek kisebb a teljesítőképessége, mint amekkora a valós vízigény lenne a nyári hőségben. Bár a vízművek mindig igyekeznek magasabban tartani a tárolószinteket a kánikula közeledtével, hogy kielégíthessék a fogyasztói igényeket, az elöregedett vízhálózat azonban komoly nehézségeket okoz.

ivóvíz, csapvíz, vízhálózat, közmű
Többfelé az elöregedett vízhálózat is nehezíti a megnövekedett vízigény kiszolgálását. Fotó: Getty Images

Kurdi szerint egy általános problémával van szó, mert a vízhálózatok zöme 50-70 évvel ezelőtt épült. A víz- és csatornadíjakba a legtöbb helyen nem építették be azokat a rekonstrukciós forrásokat, amelyekből fedezni lehetne a csövek rendszeres cseréjét. Így a hálózat állapota a hálózati veszteségben is kiütközik, egyszersmind ellátási kockázatot jelent, elvégre csőtörés esetén az érintett területen szünetel a vízellátás.

A szövetség elnöke arra is kitért, hogy egyes területeken a megnövekedett lakosságszám is kihívás elé állítja a szolgáltatókat, mert a hálózatok kapacitását gyakran kisebb lélekszám igényeire alakították ki. Így aztán hiába van meg a szükséges vízkapacitás, a hálózatok fejlesztése, felújítása nélkül újabb és újabb problémák állhatnak elő. Mindehhez viszont megfelelő forrásokra lenne szükség.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +19, +25 °C
Minimum: +4, +11 °C

A reggeli ködfoltok feloszlása után változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Mérsékelt marad szél, 19, 25 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Csütörtökön tovább tart a frontmentes idő. A nagy napi hőingás vérnyomás-ingadozást válthat ki, emellett a migrénhajlam fokozódására is készülni kell. A kopásos ízületi bántalmak a hajnali órákban lehetnek a legintenzívebbek. A fokozottan érzékenyek tartós tünetekre számítsanak. Érdemes megnézni a meteogyógyász alábbi napi tanácsait is! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: