Hőség: az öreg vezetékek miatt nincs víz

Az elmúlt időszakban több helyen is vízellátási problémák léptek fel az országban, ami a kánikula közepette rendkívül nehéz helyzetet idézett elő. A szakember szerint a jelenség zömében az elöregedett hálózatra vezethető vissza.

Összességében a víziközmű-hálózatnak vannak tartalékai az országban, ez azonban csupán az átlag, és nem fedi le teljesen az összes rendszert. Kurdi Viktor, a Magyar Víziközmű Szövetség elnöke az InfoRádiónak nyilatkozva kifejtette, több olyan vízellátó hálózat is működik az országban, amelynek kisebb a teljesítőképessége, mint amekkora a valós vízigény lenne a nyári hőségben. Bár a vízművek mindig igyekeznek magasabban tartani a tárolószinteket a kánikula közeledtével, hogy kielégíthessék a fogyasztói igényeket, az elöregedett vízhálózat azonban komoly nehézségeket okoz.

ivóvíz, csapvíz, vízhálózat, közmű
Többfelé az elöregedett vízhálózat is nehezíti a megnövekedett vízigény kiszolgálását. Fotó: Getty Images

Kurdi szerint egy általános problémával van szó, mert a vízhálózatok zöme 50-70 évvel ezelőtt épült. A víz- és csatornadíjakba a legtöbb helyen nem építették be azokat a rekonstrukciós forrásokat, amelyekből fedezni lehetne a csövek rendszeres cseréjét. Így a hálózat állapota a hálózati veszteségben is kiütközik, egyszersmind ellátási kockázatot jelent, elvégre csőtörés esetén az érintett területen szünetel a vízellátás.

A szövetség elnöke arra is kitért, hogy egyes területeken a megnövekedett lakosságszám is kihívás elé állítja a szolgáltatókat, mert a hálózatok kapacitását gyakran kisebb lélekszám igényeire alakították ki. Így aztán hiába van meg a szükséges vízkapacitás, a hálózatok fejlesztése, felújítása nélkül újabb és újabb problémák állhatnak elő. Mindehhez viszont megfelelő forrásokra lenne szükség.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +26 °C
Minimum: +14 °C

A felhősebb északi részeken csökken a felhőzet, és az ország keleti felén erőteljessé válhat a gomolyfelhő-képződés, míg délnyugat felé haladva sok napsütés várható a fátyolfelhők és a kevés gomolyfelhő mellett. Az északkeleti, keleti megyékben helyenként előfordulhat zápor, zivatar, de kis eséllyel a délnyugati határ közelébe is sodródhatnak ilyen csapadékgócok. A Dunántúlon az északnyugati, keletebbre haladva a nyugati, délnyugati szél élénkül meg, zivatar környezetében viszont erős, viharos lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 30 fok között alakul. Ma még melegfronti, holnap már hidegfronti hatás várható.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra