Hogyan űzzük el a darazsakat?

Ultrahang, csapdák, befogóreflektorok - hogyan védekezzünk hatékonyan a darazsak ellen? Íme néhány hasznos tipp.

A darazsaktól szinte mindenki fél, márpedig ezek a rovarok az egyik leggyakoribb kísérőink a szabadban töltött idő alatt , különösen étkezések közben.

Éppen ezért érdemes elgondolkodni, hogy miként szabadulhatunk meg ezektől a zavaró rovaroktól. Sőt, ezek a rovarok nemcsak zavarnak, hanem szúrásuk súlyos allergiát is kiválthat.

A darazsak távoltartásában mindenesetre a legegyszerűbb módszerek és a bonyolult technikai eszközök egyaránt segíthetnek. A legfontosabb azonban az, hogy ne hadonásszunk, mert ezzel csak felhergeljük a kellemetlen rovarokat. Kerüljük természetesen a darázsfészkeket is – ezt aligha a felnőtteknek kell írnunk, inkább a gyerekekre kell vigyáznunk emiatt.

A legfontosabb teendők darázscsípés esetén

Kevesen tudják azonban, hogy a darazsak nemcsak az ételekre, a cukorra, illetve bizonyos szagokra jönnek, hanem kedvelik a színes, tarka-barka ruhákat is, ezért ha lehet, erről is érdemes lemondani olyan helyeken, ahol fenyegetően sok a darázs.

El is irányíthatjuk a darazsakat: kitehetünk egy túlérett gyümölcsöt, tőlünk jó sok méterre, ami a darazsakat magához vonzza. Az égetett kávépor szaga az ember számára nem kellemetlen, a darazsak viszont nem bírják. Érdemes lehet ezt is kipróbálni, ha nincs olyan szerencsénk, hogy tőlünk tíz méterre rohadt almákat tehessünk ki csalinak.

A gyerekektől való elriasztáshoz azonban szükség lehet technikai berendezésekre is. A legbékésebb megoldás ebből a szempontból egy ultrahangos készülék. Ennek magas (ember számára nem hallható) elkergeti a darazsakat, de sokszor más zavaró rovarokat is.

Az édes dolgok is vonzzák a darazsakat

Léteznek természetesen széles körben elterjedt darázscsapdák is. Ezeket otthon is összefabrikálhatjuk, vagy üzletekben vásárolhatjuk meg. A darázscsapdák elve nem túl bonyolult: egy nagy hasú üveg (keskeny szájjal), az üveg alján pedig valamilyen, a rovarok számára vonzó dolog (cukros víz, sör, ivólé vagy ecet) van. A darázscsapdákkal azonban az a probléma, hogy egyre több darazsat vonzzanak a helyszínre.

A darazsak ellen a Die Welt szerint egy elektromos légycsapó is hatékony lehet: kisebb teniszütőre emlékeztet, amelynek húrjai között elektromos áram folyik. Ezt egy gombbal lehet ki- és bekapcsolni. Az ütő megöli a rovart az érintkezéskori áramütéssel. Fontos azonban, hogy a légycsapót távol tartsuk a gyerekektől.

Kevésbé brutális megoldás a „befogóreflektor”. Ez ultraibolya-fénnyel csalogatja a darazsakat és a legyeket magához. A reflektort egy fóliával borítják be, amin ragasztóanyag van. Ehhez ragadnak oda a rovarok. Hátránya a készüléknek, hogy inkább éjszaka működik jól, hiszen a rovarok ilyenkor veszik észre az erős fényforrást. Ugyanakkor a készülék állandó költséggel jár, mert a ragasztóanyaggal bevont fóliát újra és újra meg kell vásárolni.

Ami a darazsak és a fény problémáját illeti, van magyarázata annak, hogy miért csalogatja őket egy fényforrás. Egy a BBC által idézett 2010-es kutatás szerint a keleti lódarázs (Vespa orientalis) kültakarójába ágyazott xantopterin segítségével a fényt elektromos energiává alakítja, ami megmagyarázza, miért aktívabbak ezek a darazsak magasabb fényintenzitásnál. A témán egy brit és izraeli tudóscsoport dolgozik a Tel-Aviv-i Egyetemen, Marian Plotkin vezetésével. A darazsak testén húzódó sárga csík a fény befogadása és hasznosítása miatt fontos tehát e kutatások szerint.

Forrás: www.welt.de

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +8 °C
Minimum: -3, +4 °C

Többfelé erősen felhős, borult lesz az ég, de lesznek tájak, ahol kisüt a nap. Számottevő csapadék nem várható, de ónos szitálás, illetve kisebb eső egy-két helyen kialakulhat. Mérsékelt marad a szél, a legmagasabb hőmérséklet 3, 8 fok között alakul. Vasárnap folytatódik az eseménytelen, frontmentes időszak. Az ízületi panaszok egész nap fennállhatnak, emellett gyakoriak lehetnek az alvásproblémák és a fejfájásos tünetek. A fényhiány lehangoltságot, ingerültséget okozhat. Fennáll a megfázás veszélye. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: