Fejfájás, hányinger, halál

Rosszul szellőző tüzelőberendezések, garázsok életveszélyes légszennyező gáza a szén-monoxid. A mérgezés tünetei általánosak, kellő odafigyelés nélkül könnyen halálos lehet.

Hol fordul elő szén-monoxid?

A szén-monoxid az ún. tökéletlen égéskor keletkezik, gyakorlatilag valamennyi égés kísérője kisebb-nagyobb mennyiségben. Előfordulhat bármely tüzelőberendezés (fa, szén, gáz, olaj) használatakor, de a gépkocsik kipufogó gázából is felszabadul. A kályhák, kazánok üzemeltetésekor nem szabad megfeledkezni az évenkénti kéményellenőrzésről, az eltömődött, rosszul illeszkedő kémények könnyen okozhatnak szén-monoxid-mérgezést. A kipufogó gázok elsősorban zárt garázsok esetében lehetnek veszélyesek, de ne hagyjuk figyelmen kívül azt sem, hogy a mélygarázsokban is könnyen felhalmozódhat a gáz. A CO könnyen áthatol a falakon, földrétegen, mennyezeten is, tehát nem csak keletkezésének helyén okozhat mérgezést.

A szén-monoxid-mérgezés tünetei és veszélye

A szén-monoxid-mérgezés tünetei: gyengeség, fejfájás, émelygés, hányinger, szédülés, melyet nagyfokú izomgyengeség, majd eszméletvesztés követ. Az eszméletlenné váló beteg halálát vagy az oxigén hiánya vagy az eszméletlenségből fakadó fulladás okozza. Látható, hogy csupa általános tünet, amely igen sokféle betegség tünete lehet. A szén-monoxid azért különösen veszélyes gáz, mert vérünkben az oxigénszállításért felelős hemoglobinhoz sokkal erősebben kötődik, mint az oxigén, így az oxigénmolekulákat először leszorítja a vörösvértestekről, majd megakadályozza azok hemoglobinhoz való kötődését.

Mindig gondolni kell szén-monoxid-mérgezés lehetőségére, ha egy légtérben többen betegedtek meg.

Teendők

Az első és legfontosabb, hogy testi épségünket ne kockáztassuk! Nyissunk ajtót, ablakot, és csak akkor kíséreljük meg a sérültek kimentését, ha egyetlen (friss) levegővétellel megtudjuk azt oldani. Értesítsük a mentőket és a tűzoltókat. Ha sikerült kimenekítenünk a sérültet, hagyjuk a szabad levegőn, biztosítsuk légútjait (stabil oldalfektetés), kísérjük figyelemmel keringését és légzését!

Mit tesznek a kiérkező mentők?

A betegek ellátása számtalan körülménytől függ. Az alábbi tennivalók csak nagy általánosságban igazak, ezektől jelentős mértékben eltérő ellátás is indokolt lehet:

A betegek ellátása állapotuktól függ, mely fizikális és eszközös vizsgálattal állapítható meg.

Előírás a vérnyomás, pulzus, vér oxigéntelítettség mérése. Jelen esetben is elsődleges az alapvető életfunkciók (légzés, szívműködés) biztosítása, szükség esetén újraélesztés megkezdése, a lélegeztetés oxigén-dúsítással történik. Eszméletlenség esetén a légutak átjárhatóságát eszközzel kell biztosítani. Az öntudatánál lévő, de panasszal bíró betegnek amellett, hogy oxigént adnak, folyamatos megfigyelés alatt kell maradjon.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső