Ezt tegyük, ha gyenge a húgyhólyagunk

A hólyaggyengeség tulajdonképpen azt jelenti, hogy valaki nagyon nehezen képes visszatartani a vizeletét, illetve, hogy az átlagnál sokkal gyakrabban érez vizelési ingert - és általában enged is neki.

A húgyhólyag önmagában egy üres "zsák", amelynek a feladata, hogy a vesékből összegyűjtse a vizeletet, és ahogy a vizelet gyűlik, a hólyag tágulni kezd, és ilyenkor kezdünk el vizelési ingert érezni. Az inger körülbelül 150 ml vizelet összegyűlésekor jelentkezik, de általában nem annyira erős, hogy ne lehetne könnyedén kontrollálni, mivel a húgyhólyag körülbelül 500 ml vizelet megtartására képes. Ugyanakkor ennél a mennyiségnél már szinte fájdalmas és visszatarthatatlan a vizelési inger, és lehetőség szerint érdemes nem megvárni, míg idáig eljutunk. A Healthista cikke összegyűjtött néhány fontos tudnivalót ennek a szervnek a működéséről.

Mi a hiperaktív hólyag? A hiperaktív hólyag egy tünetegyüttest jelent, melyre jellemző a gyakori (naponta nyolcnál több) és a hirtelen jelentkező vizelési inger. Amennyiben vizeletcsepegés is társul hozzá, akkor a késztetéses vagy sürgősségi inkontinenciák közé sorolódik.

Hányszor egészséges a mosdó felkeresése?

Optimálisan működő hólyag esetén napi 5-7 alkalommal, éjjel pedig legfeljebb egy alkalommal kell vizelnünk. A vizelés ideje pedig körülbelül 8-12 másodpercig tart, ami alatt 200-300 ml vizelet ürül ki. Vannak, akik (a nők esetében ez gyakoribb) napi 15-20 alkalommal vizelnek, és éjjelente is többször. Egyeseknél ezt a hólyaggyengeség okozza, de van, akinél egyszerűen csak egy fokozott óvatosságból eredő szokásról van szó.

Egy átlagos nap során 5-7 alkalommal keressük fel a mosdót. Fotó: Getty Images
Egy átlagos nap során 5-7 alkalommal keressük fel a mosdót. Fotó: Getty Images

Ugyanakkor egészségügyi szempontból jobb, ha mindig olyankor megyünk csak vizelni, amikor tényleg kell. Ahogy öregszünk, a medencefenék izmai alapból is gyengülnek, éppen ezért fontos, hogy fiatalon egészséges szokásokat alakítsunk ki, és a hólyagunk képes legyen 200-300 ml vizelet megtartására, ne csak 50 ml-ére.

Ha valakinél a gyakori vizelés, illetve a hólyaggyengeség probléma, annak érdemes egy füzetben vezetnie, hogy naponta hányszor ürít vizeletet, és tudatosan megpróbálni minden nap egy-két alkalommal egy picit tovább visszatartani, amíg nem sikerül eljutni a körülbelül napi 6-7 ürítésig. Egy kis tudatossággal viszonylag gyorsan lehet fejlődni ezen a téren - először csak 5, majd 10, majd 20 perccel próbáljuk meg tovább visszatartani az ingert.

Sokat segítenek a kifejezetten a medencefenék izmait erősítő gyakorlatok, a Kegel-gyakorlatok és az intimtorna is. Emellett érdemes kiiktatni az étrendből az olyan élelmiszereket, amelyek irritálhatják a hólyagot - ilyenek az alkohol, a koffein és a cukor is.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Meleg, kánikulai nap vár ránk, amit elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon enyhít zápor, zivatar. Élénk délies szél mellett 30 fok feletti melegre készülhetünk, az Alföldön 35 fok is lehet. Szombaton nem érkezik front. A hőség és a fülledtség is terhelést jelent a szervezetre. Többen fejfájást, migrént tapasztalhatnak, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakulhat. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. Egyre gyakoribbak lehetnek az alvászavarok. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)