Ezért veszélyes a halszálka

Erős alhasi fájdalmakkal került kórházba egy férfi Japánban, miután véletlenül lenyelt egy apró halszálkát. Orvosai végül műtéti úton tudtak csak segíteni a páciensen.

Miért tilos csontot adni a kutyának? Részletek itt.

A 73 esztendős férfi hasa nyomásra érzékeny volt, mikor kivizsgálták a nankokui Kochi Medical School sürgősségi osztályán, illetve enyhe lázat is mértek nála. Az anamnézis felvétele során egyebek mellett elmondta, hogy előző nap sárgafarkú királyhalat fogyasztott. A hasi CT-vizsgálat egy hosszúkás alakú, magas sűrűségű idegen testet mutatott ki, amely átlyukasztotta a beteg vékonybelét. A diagnózis ismeretében úgy döntöttek az orvosok, hogy kioperálják a problémás objektumot.

Gyakran nyelnek le halszálkát az emberek, de csak ritkán adódik belőle baj
Gyakran nyelnek le halszálkát az emberek, de csak ritkán adódik belőle baj. Fotó: iStock

A műtét során végül egy 2 centiméter hosszú halszálkát találták a férfi testében, ami egyenesen átfúrta a vékonybél falát. A szálkával együtt el kellett távolítaniuk az érintett bélszakasz egy részét is, valamint antibiotikumokkal kezelték a pácienst, hogy megelőzzék a seb elfertőződését. Az idős beteg ezután már zökkenőmentesen felépült, és mindössze nyolc nappal később haza is mehetett a kórházból. Az esetről szóló beszámoló a The New England Journal of Medicine című folyóiratban jelent meg augusztus 21-én.

Ritka, de valós veszély

Egy 2014-es, a World Journal of Gastroenterology hasábjain megjelent tanulmány szerint az emberek ugyan gyakran nyelnek le véletlenül evés közben szálkákat, ritka azonban, hogy ebből baj származzon. Becslések szerint csupán az esetek kevesebb mint 1 százaléka végződik balszerencsésen. Dacára ugyanis hegyes végüknek és hosszúkás alakjuknak, a szálkák többnyire zökkenőmentesen áthaladnak az emésztőcsatornán. Egy másik, 2011-ben közölt tudományos munka szerint, amennyiben mégis bajt okoznak, akkor általában az érintettek torkában akadnak meg.

Hogyan szabadulhatunk meg legkönnyebben a szálkáktól? A séf válaszért kattintson ide.

E téren valamelyest magasabb a veszély azokra nézve, akik műfogsort viselnek, mivel evés közben nehezebb lehet számukra, hogy felfedezzék a szájukba került apró szálkákat. Emellett magasabb a kockázat gyermekek, idősek, valamint azok esetében is, akik részegen esznek halat. A rizikó elsősorban úgy csökkenthető, ha eleve filézett halat vásárolunk a boltban vagy a piacon, nem pedig egész halat. Szintén hasznos továbbá, ha apró falatokban és lassan fogyasztjuk el az elkészült ételt.

Forrás: livescience.com

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +14, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, záporok és zivatarok is kialakulhatnak szórványosan. Élénk, erős lökésekkel kísért északi szél mellett 25, 33 fokot mérhetünk a legmelegebb órákban. Vasárnap kezdetben még hidegfronti hatás várható, majd a front mögött is jelentkezhetnek görcsös panaszok, többek között hasi görcsök is. A fejfájás egész nap jellemző lehet, a szeles tájakon pedig erősebben jelentkezhetnek a tünetek. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)