Évente ennyi szemét kerül a tengerekbe

Évente 570 ezer tonna műanyag, azaz percenként közel 34 ezer darab PET-palack jut a Földközi-tengerbe - közölte a Természetvédelmi Világalap (WWF).

Egyre több a szemét a tengerpartokon és a tengerekben egyaránt. A legszennyezettebb részek közé tartoznak az olyan közkedvelt turisztikai célpontok, mint a délkelet-törökországi Cilicia tartomány tengerpartja, Barcelona, Marseille, Tel-Aviv és Velence. A WWF közlése szerint szerint Ciliciánál minden kilométerre 31,3 kilogramm műanyag hulladék jut.

műanyaghulladék, szemét, szemetelés, PET-palack, tengerpart, vízszennyezés, műanyagszennyezés, környezetszennyezés, mikroműanyag
Több százezer tonnányi hulladék marad a turisták után. Fotó: 123rf

"A mikroműanyag koncentrációja a Földközi-tengerben majdnem négyszer magasabb, mint a világ más részein. A Földközi-tengerben lebegő és a strandokat szennyező hulladék 95 százaléka műanyag, amelynek többsége Törökországból, Spanyolországból, Olaszországból, Egyiptomból és Franciaországból jut a tenger vízébe" - olvasható a jelentésben.

Megdöbbentő, mennyi műanyagot eszünk meg - a részleteket itt olvashatja el!

A WWF szerint a probléma megoldására nemzetközi egyezményt kellene kötni a műanyag hulladék tengerbe kerülésének csökkentéséről és a tengervíz hulladékmentesítéséről. 2025-ig valamennyi Földközi-tenger menti országnak ki kell terjesztenie az újrahasznosítást, be kell tiltania az egyszer használatos műanyagot , valamint száműznie kell a mikroműanyagokat a kozmetikumokból és a mosószerekből. A műanyagiparnak pedig olyan termékeket kell fejlesztenie, amelyek újrahasznosíthatók, komposztálhatók, illetve megújuló alapanyagokból, nem pedig vegyipari termékekből készülnek.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +9 °C
Minimum: -3, +3 °C

Fényszegény, szürke idő lesz, legfeljebb keleten süthet ki némi időre a nap. Nyugaton eső, havas eső is lehet, máshol csak szitálás fordul elő. Néhol időnként megélénkül a keleties szél, 3, 9 fokos maximumokat mérhetünk. Szombaton átmenetileg nem jön újabb front. Ennek ellenére a fejfájás tartós tünet lehet, estétől a migrénhajlam is fokozódik. Alacsony lesz a hő- és komfortérzet, a fertőzések terjedésének kedveznek a feltételek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: