Elképesztő forróság van Ausztráliában

Megdőlt a napi melegrekord Ausztráliában, és várhatóan még néhány napig hasonló hőség lesz.

Az elmúlt héten a napi átlagos maximum-hőmérséklet 40,9 Celsius-fok volt Ausztráliában, de a szárazföld belsejében 45 foknál is többet mértek a legmelegebb órákban.

hőség, forróság, melegrekord, Ausztrália,
hőség, forróság, melegrekord, Ausztrália,

49 fok is lehet

Sosem volt még ilyen meleg ősszel - részletek!

Az előző rekord 40,3 fok volt 2013 januárjának egyik napján. Most a legmelegebb hely a dél-ausztráliai Ceduna volt, ahol 46,5 fok volt a maximum. A következő napokban azonban várhatóan még nagyobb lesz a hőség Ausztrália középső és déli részén.

A legforróbb hely valószínűleg a dél-ausztráliai Oodnadatta lesz - 47 fokos várható hőmérséklet-maximumával - , illetve a délnyugati Oak Valley, ahol akár 49 fok is lehet. Egyébként eddig Oodnadatta tartja az ország abszolút hőmérsékleti rekordját 50,7 fokkal.

Mindeközben a kontinens súlyos szárazsággal is küzd - hasonlóval, mint az utóbbi két-három évben. Emellett a bozóttüzek is hatalmas problémát jelentenek. A tüzek az ország keleti részén kezdődtek, de már a nyugati részen is pusztítanak.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció