Életveszélyes az alacsony fizetés

A munkanélküliség megduplázza a korai elhalálozás kockázatát, de az alacsony fizetés is súlyos veszélyeztető tényező - derült ki egy németországi kutatásból.

A munkanélküliek körében kétszer magasabb a korai halálozás valószínűsége, mint a munkaviszonyban lévőknél - derült ki egy friss tanulmányból, amelyet a Max Planck kutatóintézeti hálózat népességtudományi intézete (MPIDR) készített.

A fizetés is sokat számít

Furcsa dologtól függ, hogy meddig élünk - részletek itt!

Azonban nemcsak az számít, hogy van-e valakinek munkája, hanem a fizetés nagysága is. Ezt jelzi, hogy a munkavállalók legrosszabbul kereső 20 százalékánál 150 százalékkal nagyobb az elhalálozás kockázata, mint legtöbb pénzt kereső 20 százaléknál. A képzettségi szint viszont kevésbé fontos ebből a szempontból. Az iskolázatlanok és a legalacsonyabb végzettségűek körében csupán nagyjából 30 százalékkal magasabb a halálozás kockázata, mint a legmagasabb végzettségűeknél.

fizetés, jövedelem, pénz, szegény, alacsony jövedelem, kevás fizetés, munkanélküliség,
fizetés, jövedelem, pénz, szegény, alacsony jövedelem, kevás fizetés, munkanélküliség,

A lakhely is fontos?

De vajon mekkora szerepe van annak, hogy valaki Németország nyugati részén, vagy keleten, az egykori NDK területén él-e? A kutatók azt látták, hogy ez önmagában nem meghatározó. Igaz, hogy a keleti tartományokban élő férfiak körében nagyjából 25 százalékkal magasabb a halálozás kockázata, mint az ország nyugati részén élőknél, ám a munkanélküliség, a jövedelem, a képzettségi szint és az állampolgárság hatásának kiszűrésével eltűnik ez az eltérés. A magasabb halálozási valószínűség így inkább annak tulajdonítható, hogy keleten magasabb a munkanélküliek, a kevésbé képzettek és az alacsony fizetésűek aránya. Egyéb regionális tényezők, például az egészségügyi infrastruktúrában megfigyelhető különbségek hatása elhanyagolható.

Az úgynevezett szocioökonómiai státusznak - mindenekelőtt a jövedelemnek, a munkaviszony meglétének és a képzettségnek - a túlélésre gyakorolt rendkívüli hatását jól mutatják a keleti tartományokban élő, illetve legalacsonyabb jövedelemmel és képzettséggel rendelkező férfiakra vonatkozó adatok. Ebben a csoportban ugyanis több mint nyolcszor nagyobb az elhalálozás életkortól független kockázata, mint a németországi lakosság legmagasabb jövedelmű és képzettségű rétegében.

Az "egészséges migráns hatás"

A kutatók szerint adataik megerősítik az úgynevezett egészséges migráns hatás (healthy migrant effect) létezését. A szocioökonómiai és egyéb változók súlyozása után ugyanis azt látták, hogy a Németországban élő munkaképes korú nem német állampolgárok körében feleakkora a halálozási valószínűség, mint a német állampolgárok körében. Ugyanakkor az adatokból az is kitűnik, hogy a nem német állampolgárok a németekhez képest jóval nagyobb valószínűséggel kerülnek alacsony fizetéssel járó munkakörbe.

Ezek az eredmények csak Németországra vonatkoznak, azonban egybevágnak hasonló svédországi kutatások eredményeivel.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső