Egyre több a halálzóna az óceánokban

Rendkívül gyorsan fogy az oxigén az óceánokból a felmelegedés miatt, szaporodnak a "halálzónák" - állapította meg a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) friss jelentése, amely az eddigi legátfogóbb kutatás eredménye a témában.

A cápákat, a tonhalat, a marlint és más nagy testű halakat különösen nagy veszély fenyegeti, mivel sok ökoszisztéma az összeomlás szélére sodródott. A szinte teljesen oxigénmentes, úgynevezett halálzónák kiterjedése megnégyszereződött az elmúlt fél évszázadban. Az 1960-as években azonosított 45-ről legalább 700-ra emelkedett azoknak a területeknek a száma, ahol veszélyesen alacsony az oxigén koncentrációja.

óceán, vízi élővilág, ökoszisztéma, oxigénhiány, halálzóna, globális felmelegedés, klímaváltozás, műanyagszennyezés
óceán, vízi élővilág, ökoszisztéma, oxigénhiány, halálzóna, globális felmelegedés, klímaváltozás, műanyagszennyezés

Megbomlik az egyensúly

Az IUCN szombaton mutatta be kutatásának eredményeit az ENSZ madridi klímakonferenciáján. "Ahogy a melegedő óceánokból eltűnik az oxigén, a tengeri élet kényes egyensúlya megbomlik. A halászokat és a partvidéki közösségeket érő károk miatt életbe vágó fontosságúak a konferencia döntései" - mondta Grethel Aguilar, a szervezet igazgatója. Mint mondta, azt szeretné, ha az óceánok egészsége a tárgyalások kulcskérdése lenne.

Minden halnak szüksége van oxigénre, ám a nagyobb testű fajokat még inkább sújtja az oxigénhiány, nekik ugyanis sokkal nagyobb az oxigénigényük. A tudományos bizonyítékok azt mutatják, hogy az oxigénhiány a felszín és a sekélyebb halászati zónák közelébe kényszeríti őket, ahol azonban halászhálók várnak rájuk. Az óceánok egyes területein természettől fogva kevesebb az oxigén, ezeket még inkább sújtja a felmelegedés. Egyes fajok pedig - például a medúzák, a tintahalak és a tengeri mikrobák - a halak rovására szaporodásnak indulnak, mert jól viselik az oxigénhiányt - ezzel azonban felborítják az ökoszisztéma egyensúlyát.

Túlhalászás és műanyagszennyezés

"Lebegő szemétszedő" tisztítja az óceánt - részletek itt!

Az óceánokat már most is túlhalásszák, ráadásul egyre több műanyagszemét és más szennyező anyag kerül a vizekbe. Az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testülete (IPCC) szerint a tengerek mintegy 26 százalékkal savasabbak, mint az iparosodás előtti időkben, mivel felveszik a légköri szén-dioxid-többletet. Az alacsony oxigénkoncentráció szintén összefügg a globális felmelegedéssel, mivel a melegebb víz kevesebb oxigént vesz fel. Az évszázad végére az óceánok oxigéntartalmuk 3-4 százalékát veszíthetik el a becslések szerint, ám a felszín közelében, ahol a fajok sokasága él, sokkal erőteljesebb lehet ez a hatás.

A probléma kialakulásában valószínűleg az intenzív földművelés is jelentős szerepet játszott. A műtrágya-többletet ugyanis kimossa a földből a víz, így a folyókba és a tengerekbe kerül. Ez algavirágzáshoz vezet, az algák lebomlása pedig szintén oxigénhiányt okoz.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: