Egyre nagyobb a baj Ausztráliában

2019 volt Ausztrália eddigi legszárazabb és legmelegebb éve, a hónapok óta tomboló bozóttüzek pedig már komoly egészségügyi kockázatot is jelentenek a térségben.

A feljegyzések kezdete óta a 2019-es év volt Ausztrália legmelegebb éve. Az országos középhőmérséklet 1,52 Celsius-fokkal haladta meg az átlagot. Az évi átlagos maximum és minimum hőmérsékletek mind a hat államban az átlag felett voltak. Az éves országos maximális hőmérsékletek pedig az átlaghoz képest nagy, 2 fokos eltérést mutattak. A hat legforróbb napon a egész kontinensen 41,9 fokig emelkedett a hőmérséklet. Az országos napi csúcshőmérséklet 11 napon át meghaladta a 40 fokot. A tizenkét hónapból hétben megdőlt az átlagos középhőmérséklet rekordja. Emellett januárban és decemberben erőteljes hőhullámok is jelentkeztek.

Tovább súlyosbítja a helyzetet a szárazság is: még sosem volt olyan kevés a csapadék mennyisége Ausztráliában, mint az elmúlt évben. Országosan átlagosan mindössze 277 milliméter hullott - ez a mennyiség 40 százalékkal kevesebb az átlagnál. Queensland északnyugati és északi területeit kivéve Ausztrália egész területén átlag alatti volt a csapadék mennyisége. Az ország szinte egész területén szárazság uralkodott, különösképpen Új-Dél-Walesben és Queensland déli részén, ahol 2017 óta tart az aszály.

koala, tűzvész, bozóttűz, Ausztrália, forróság, szárazság, klímaváltozás, globális felmelegedés
Bozóttűzben megsérült koalát látnak el a Kenguru-sziget vadasparkjában. Fotó: MTI/EPA/David Mariuz

Nagy a baj a bozóttüzek miatt

Rekordmagasságot ért el az úgynevezett Forest Fire Danger Index (a tüzet okozó időjárás súlyosságának indexe) is. A hatóság szerint egyértelmű a kapcsolat az erdőtüzek, a rekordalacsony csapadékmennyiség és a megnövekedett hőmérséklet között. Ausztrália-szerte több mint 10 millió hektár terület égett le, mióta szeptemberben elkezdődtek a futótüzek. Legalább 26-an meghaltak, több ezren veszítették el otthonukat, és mintegy félmilliárd állat pusztult el.

Ausztráliában élő magyarok meséltek a katasztrofális helyzetről - a részletekért kattintson ide!

A jelenleg is tomboló tűzvész miatt jelentős mértékű légszennyezettség alakult ki, ezért egyes iskolák napokig zárva tartanak, de a konzuli ügyfélfogadás is szünetel Magyarország canberrai nagykövetségén. A Sydneytől mintegy 3 órás autóútra, a szárazföld belsejében fekvő Canberrában ugyanis különösen súlyos a levegő szennyezettsége.

A helyi hatóságok a helyzet súlyosságára tekintettel - a korábbi gyakorlatukkal ellentétben - már nem 24 óránként frissítik a légszennyezettséggel kapcsolatos adatokat, hanem óránként.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció