Drasztikus változás mentheti meg a bolygót

A jelenlegi klímavédelmi intézkedések nem elegendőek a tenger vízszintemelkedésének megállításához. A kutatók ezért a klímavédelmi ígéretek utólagos módosítását követelik.

Föld: nagyobb a baj, mint hittük - kattintson!

Egy friss tanulmány szerzői úgy vélik, 2300 januárjáig akkor is 20 centimétert fog emelkedni a tengerszint, ha az országok 2016 és 2030 között tartják magukat a párizsi klímaegyezményben meghatározott célokhoz. "A tengerszint hosszú távú emelkedésének korlátozásához döntő jelentőségű, hogy javítsák az egyes országok klímatervét és szigorítsák az emisszió visszafogását célzó intézkedéseket" - fogalmazott Johannes Gütschow, a Potsdami Klímakutató Intézet (PIK) munkatársa, a jelentés társszerzője.

klímaváltozás, globális felmelegedés, klímavédelem, ígéretek, tengerszint-emelkedés
klímaváltozás, globális felmelegedés, klímavédelem, ígéretek, tengerszint-emelkedés

Drasztikus változás kell

A tudósok számításai szerint a tengerszint-emelkedés várható mértéke az üvegházhatású gázok öt legnagyobb kibocsátójára vezethető vissza: Kínára, az Egyesült Államokra, az Európai Unióra, Indiára és Oroszországra. A 20 centiméteres várható emelkedésből 12 centiméter ezeknek az országoknak a számlájára írható - ráadásul csak abban az esetben lesz ennyi az emelkedés, ha sikerül betartani 2030-ig a párizsi klímaegyezmény céljait. Ha ez nem sikerül, akkor még nagyobb mértékben emelkedik a tengerek vízszintje.

Az óceánok, a jégtakaró és a gleccserek lassan reagálnak a globális felmelegedésre, ezért az üvegházhatású gázkibocsátás valódi következményei csak évszázadok alatt bontakoznak ki - figyelmeztetett Alexander Nauels, a Climate Analytics munkatársa. "Minél több szén-dioxid szabadul fel, annál erőteljesebben befolyásoljuk már most a jövő tengerszint-emelkedését" - tette hozzá.

Nagy a kockázat

A helyzetet súlyosbítja, hogy a tengerek vízszintjének emelkedésével együtt növekszik a gyakoribb és hevesebb áradások kockázata is. A szigetek és partvidéki városok lakosaira nézve megsemmisítő hatásokkal járhat. "Eredményeink alapján világos, hogy a mai emissziónk mértéke tagadhatatlanul oda vezethet, hogy a tengerek vízszintje a jövőben tovább emelkedik. Ez a folyamat nem visszafordítható, ez lesz a hagyatékunk az emberiség számára" - fogalmazott Carl-Friedrich Schleussner, a tanulmány társszerzője.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső