COVID-19 és a cukorbetegség: van összefüggés?

Bár eleinte főként arról lehetett hallani, hogy az új típusú koronavírus leginkább a tüdőre veszélyes, ma már tudjuk, hogy számos szervünket megtámadja, és változatos szövődményeket okozhat. Manapság az egyik legtöbb embert érdeklő kérdés az, hogy a fertőzés vajon ronthat-e hosszú távon a cukorbetegségen, illetve okozhatja-e közvetlenül a diabétesz kialakulását. Mutatjuk a szakértő véleményét.

Mint minden vírusfertőzés, az új típusú koronavírus okozta megbetegedés is ronthatja a már meglévő diabéteszt, de csak átmenetileg - mondta el az RTL Klub Reggeli című műsorában Blatniczky László diabetológus. A szakember szerint azonban a kérdés részletesebb megválaszolásához el kell különíteni a felnőttkori és a gyermekkori diabéteszt.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus járványhelyzet,
A koronavírus-fertőzés ronthatja a már meglévő diabéteszt, de csak átmenetileg. Fotó: Getty Images

A felnőtteknél nagyobb lehet a baj

COVID-19: ennyire veszélyes a cukorbetegekre - kattintson!

A felnőttkori cukorbetegség esetén a betegnek gyakran már eleve egyéb komplikációi - mondjuk veseműködési zavarai vagy szívproblémái - is vannak, ezért egy ezekre "rátevődő" plusz egészségügyi terhelés, például egy fertőzés könnyen ronthat az érintett állapotán. Más a helyzet a gyerekek körében. A koronavírus-fertőzés a gyerekeknél jellemzően egyébként is gyorsabban lezajlik, mint a felnőtteknél - nagyjából 4-5 nap alatt. A betegség természetesen ennyi idő alatt is jelentősen felboríthatja a szénhidrát-anyagcserét, de a szülők úgyis pontosan tudják, hogy mi ilyenkor a teendő: több inzulint, illetve más ritmusban kell adni.

Okozhat-e diabéteszt a COVID-19?

A másik fontos kérdés, hogy vajon maga a koronavírus-fertőzés előidézheti-e a cukorbetegség kialakulását. Ezzel kapcsolatban a szakember megemlített egy brit kutatást, amelyben felvetették, hogy 35-40 frissen diagnosztizált diabéteszes gyerek közül 2-nél, egy másik csoportból pedig 3-nál tudták kimutatni a COVID-19 jelenlétét is a cukorbetegség feltárásakor, szoros összefüggést azonban nem találtak a két egészségügyi probléma között. Tehát ezek inkább véletlen egybeeséseknek nevezhetőek - véli a diabetológus.

Ezekre a tünetekre figyeljünk

A cukorbetegség árulkodó jeleiről is szót ejtett a szakember. Mint mondta, az állandó éhség például gyakori tünet, ami arra utal, hogy nem jut el a cukor a sejtekbe. Mivel a sejtjeink éheznek - hiszen nem jutnak hozzá a szükséges kalóriához -, a szervezet elkezdi felélni a zsírkészletét, az érintettek tehát lefogynak. Emellett a magas vércukorszint következtében a vérünk besűrűsödik, "elsziruposodik", ezért folytonos szomjúságot éreznek a betegek. A páciensek továbbá azt is tapasztalhatják, hogy mindig fáradtak, sebeik pedig lassan gyógyulnak.

Koronavírus: a hasnyálmirigyet is károsítja - olvassa el a részleteket!

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14 °C
Minimum: +3 °C

Zömmel az északi, északkeleti harmadban lesznek kevésbé felhős tájak, hajnalban a déli, délkeleti országrészben vastagszik a felhőzet. Csapadék már nem valószínű. A Dunántúlon élénk lökések kísérik az északnyugati szelet, a Balaton, Bakony térségében reggel már erős, viharos lökések is előfordulhatnak. Emellett hajnaltól a Bodrogköz térségében is feltámad az északi szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 1 és 6 fok között valószínű, de az Északi-középhegység szélvédett, kevésbé felhős helyein gyenge fagy is lehet. Fronthatásra az előrejelzések szerint napközben nem kell számítani.