Candida-fertőzés a legfájdalmasabb helyen

A candida nem más, mint egy, a szervezetben normál esetben is jelenlévő gombafaj, amely megfelelő mennyiségben kifejezetten hasznos. Akkor van baj, ha valami miatt elszaporodik.

Jó tudni, hogy a pozitív tenyésztési eredmény még nem jelent automatikusan megbetegedést, a tökéletesen működő immunrendszer mellett is az egyes fajok a bőr, a tápcsatorna és akár a hüvely normál flórájában is megtalálhatók.

Az Enthouse blog szerint a diagnózisnál figyelembe kell venni a beteg immunrendszerének állapotát, a klinikai tüneteket, valamint a tenyésztési eredménynél a csíraszámot, hogy biztosan ki lehessen mondani, valóban candida-fertőzés áll-e a háttérben.

szájpenész, candida-fertőzés, gomba, gombás fertőzés
A garat és a szájüreg is megfertőződhet, hajlamosító tényező lehet például a műfogsor viselése is. Fotó: Getty Images

A garat és a szájüreg is megfertőződhet

A garat és a szájüreg fertőzöttsége leginkább együtt fordul elő, hajlamosító tényező lehet például a műfogsor viselése, de az antibiotikum, vagy egy tartós szteroid-terápia is előhozhatja. Az is gyakran előfordul, hogy egészséges kisgyermekeknél jelentkezik a fertőzés, szájpenész formájában.

Csípő, égő érzés, fémes íz

A betegek általában panaszmentesek, de sokszor csípő, égő érzésről, fémes ízérzékelésről számolnak be.

A fájdalmas nyelvhát, a szájpad nyálkahártyája, sőt a szájzugok gyulladása sem ritka. Mint írják, a szájpad-nyelv-szájzugok gyulladása annyira jellemző a krónikus fertőzésre, hogy a gomba kitenyésztése nélkül is bátran kimondható a diagnózis.

Hogyan kezeljük?

Enyhe megbetegedés esetén a kezelés első lépése a fertőzés lokális ellátása, amely történhet ecseteléssel vagy gargalizálással, felnőtteknél azonban szükség lehet szisztémás antimikotikumokra is.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +0, +5 °C
Minimum: -5, +2 °C

A ködfoltos, borongós időben kisebb havazás, hószállingózás előfordulhat, nagyobb eséllyel a nap második felében. Mérsékelt lesz az északnyugati szél, a csúcshőmérséklet 0, 5 fok között valószínű. Csütörtökön a nap első felében frontmentes lesz az idő, de a hideg, fagyos reggelen erős kopásos ízületi bántalmak is felléphetnek, illetve az eddigieknél nagyobb megfázásveszéllyel kell számolni. Napközben egyre erősebb kettősfronti tüneteket lehet majd tapasztalni, különösen a keringési panaszok és a vérnyomásproblémák válhatnak intenzívvé. A fokozottan érzékenyeknél görcsök is felléphetnek. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: