Belepusztulhatnak a magyar fák a klímaváltozásba

Több fafaj számára is kedvezőtlenebbé vált a klíma Magyarországon, és bár a helyzet reménytelennek tűnik, lehet megoldás a problémára.

Rendkívül rossz hatással van a klímaváltozás a magyar fákra, sok faj korábban hullajtja el lombját, de az sem ritka, hogy elszárad a csúcsuk - mondta el az Inforádióban az MTA Ökológiai Kutatóközpontjának tudományos tanácsadója, Ódor Péter erdőökológus.

A természet atmoszférája több kutatás szerint is jótékonyan hat az egészségünkre. Cikkünkből kiderül, hogyan gyógyít az erdő - részletek itt!

A szakember kiemelte, a bükk tűri a legnehezebben a megváltozott körülményeket (a nyári aszályt, illetve a téli megnövekedett csapadékmennyiséget), ez ugyanis a leginkább klímaérzékeny faj. "A klímaváltozás hatására megfigyelhető egyfajta eltolódás; ami korábban kifejezetten bükkös klímájú területnek számított, ott a bükk már nem tud annyira felújulni, ezeken a helyeken egyre inkább gyertyánostölgyes, tölgyes zóna foglalja el a helyét. Gyakorlatilag ezt lehet megfigyelni, hogy a zárt erdők formája is kezd átalakulni" - emelte ki.

Rendkívül rossz hatással van a klímaváltozás a fákra
Rendkívül rossz hatással van a klímaváltozás a fákra. Fotó: 123rf.com

Visszafordítható a folyamat

Ódor Péter szerint azonban még nincs minden veszve, visszafordítható a folyamat, méghozzá a folyamatos erdőborítás melletti gazdálkodással. "Egy-egy fát vagy kisebb facsoportokat termelnek ki, és ilyen körülmények között az erdő klímapufferoló hatása, ami megvan az árnyékolás révén, tud érvényesülni, a csemetéknek van esélyük felújulni" - így a szakember, aki hozzátette: azt kellene elérni, hogy a szárazabb klímához jobban adaptálódó állomány is megjelenjen az országban.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: