Belepusztulhatnak a magyar fák a klímaváltozásba

Több fafaj számára is kedvezőtlenebbé vált a klíma Magyarországon, és bár a helyzet reménytelennek tűnik, lehet megoldás a problémára.

Rendkívül rossz hatással van a klímaváltozás a magyar fákra, sok faj korábban hullajtja el lombját, de az sem ritka, hogy elszárad a csúcsuk - mondta el az Inforádióban az MTA Ökológiai Kutatóközpontjának tudományos tanácsadója, Ódor Péter erdőökológus.

A természet atmoszférája több kutatás szerint is jótékonyan hat az egészségünkre. Cikkünkből kiderül, hogyan gyógyít az erdő - részletek itt!

A szakember kiemelte, a bükk tűri a legnehezebben a megváltozott körülményeket (a nyári aszályt, illetve a téli megnövekedett csapadékmennyiséget), ez ugyanis a leginkább klímaérzékeny faj. "A klímaváltozás hatására megfigyelhető egyfajta eltolódás; ami korábban kifejezetten bükkös klímájú területnek számított, ott a bükk már nem tud annyira felújulni, ezeken a helyeken egyre inkább gyertyánostölgyes, tölgyes zóna foglalja el a helyét. Gyakorlatilag ezt lehet megfigyelni, hogy a zárt erdők formája is kezd átalakulni" - emelte ki.

Rendkívül rossz hatással van a klímaváltozás a fákra
Rendkívül rossz hatással van a klímaváltozás a fákra. Fotó: 123rf.com

Visszafordítható a folyamat

Ódor Péter szerint azonban még nincs minden veszve, visszafordítható a folyamat, méghozzá a folyamatos erdőborítás melletti gazdálkodással. "Egy-egy fát vagy kisebb facsoportokat termelnek ki, és ilyen körülmények között az erdő klímapufferoló hatása, ami megvan az árnyékolás révén, tud érvényesülni, a csemetéknek van esélyük felújulni" - így a szakember, aki hozzátette: azt kellene elérni, hogy a szárazabb klímához jobban adaptálódó állomány is megjelenjen az országban.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: