Az enyhe tél kedvezett a kullancsoknak

Az enyhe tél kedvezett a kullancsok elszaporodásának - hívta fel a figyelmet Kapiller Zoltán István, a Magyar Kullancsszövetség elnöke.

A jelenlegi magyarországi kullancsállomány lényegesen nagyobb, mint 10-15 éve volt. Ez a szakember szerint a talaj menti fagyok hiányával magyarázható.

Indul a rajzás

Kullancscsípés után ez a teendő - olvassa el korábbi cikkünket!

A kullancsoknál február végén, március elején elindul a nagy tavaszi rajzás, amely augusztus közepéig tart, amikor is a kánikula elől pár hétre elvonulnak. A kánikula után pedig megkezdődik egy kisebb lefutású őszi rajzás, amely november végig tart. A természettől azonban nem félni kell, hanem fel kell készülni a veszélyeire - emelte ki Kapiller Zoltán. Ennek megfelelően azt tanácsolja, hogy a túrázásokra vigyünk magunkkal kullancseltávolító eszközt is.

kullancs, kullancscsípés, kullancsszezon, enyhe tél, betegségek
Az enyhe tél kedvezett a kullancsoknak. Fotó: Getty Images

Nem mutatták ki a krími-kongói vérzéses láz vírusát

A Magyar Kullancsszövetség elnöke az M1 műsorában kiemelte azt is, hogy a kullancsok egyre több betegséget hordoznak, és példaként említette, hogy a Pécsi Tudományegyetem (PTE) kutatói a krími-kongói vérzésesláz-vírust is beazonosították egy Margit-szigeten talált kullancsban. A Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpontja Evolúciótudományi Intézetének (MTA ÖKEI) munkatársa és a PTE virológusai azonban cáfolják ezt a hírt. Közleményükben azt írják, hogy Kapiller Zoltán István több fontos információt mosott össze keddi nyilatkozatában.

A tudósok valóban megtalálták a vírust terjeszteni képes kullancsfaj ivarérett nőstény példányát 2009-ben egy Margit-szigeten élő sünön, de a vírus magyarországi jelenlétét nem mutatták ki. A PTE virológusai kutatásokat végeznek, de eddig kizárólag a nevezett vírus vagy azzal szoros rokonságban álló vírusok ellen termelődött antitesteket azonosították a vadnyulakban és a rágcsálókban.

A krími-kongói vérzéseslázvírusának magyarországi jelenlétéről tehát szó sincs. A Magyar Kullancsszövetség elnöke emellett abban is tévedett, hogy a fertőzött kullancs által megcsípett emberek továbbterjeszthetik a betegséget cseppfertőzéssel. A krími-kongói vérzéses láz ugyanis jellemzően közvetlen kontaktus - elsősorban vér - útján terjed emberről emberre - írták a szakértők.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció