Kullancsok: amit nem, vagy rosszul tudtunk

A kullancsok ne tartsanak bennünket vissza attól, hogy kimenjünk a természetbe. Sok van belőlük, ám ha odafigyelünk - például zárt ruházattal, kullancsriasztóval indulunk el - ritkán okoznak problémát.

Magyarországon szerencsére nem élnek skorpiók, mérges kígyók (a viperát leszámítva), sem veszélyes nagyragadozók, viszont van egy aprócska ízeltlábú, amelytől sokan félnek: a kullancsoktól.

Nem egy faj

Igazából nem is egy fajról van szó, sok nagyon hasonló faj létezik, Magyarországon legelterjedtebb a közönséges kullancs (Ixodes ricinus). Vérszívó paraziták, elsősorban emlősöket támadnak meg, de a előfordulhatnak madarakon, hüllőkön is - írja a Ködpiszkáló blog .

Szájszerve kiválóan idomult a vérszívásra, akár testtömegének a többszörösét is képes magába szívni. A testhajlatokat, a hajas fejbőrt, szőrzettel borított testfelszínt kedveli a legjobban.

Nem tudnak ugrani

Elterjedt vélekedés, hogy fákról, bokrokról ugornak le áldozatokra, de a kullancs nem tud ugrani, s egyébként is az aljnövényzetben szeret tartózkodni, a párás helyeket kedveli.

A kullancs nem a fákról esik ránk, az aljnövényzetben szeret tartózkodni, a párás helyeket kedveli

A kullancs nem a fákról esik ránk, az aljnövényzetben szeret tartózkodni, a párás helyeket kedveli

Kokárda alakú bőrpír

A kullancsok sok betegséget terjeszthetnek, a legismertebb a Lyme-kór, amely ellen egyelőre nincs védőoltás. Akkor érdemes orvoshoz fordulni, ha az úgynevezett erythema migrans jelenik meg: kokárda alakú bőrpír, amely általában a csípés helyén alakul ki. A Lyme-kór egyik korai jele lehet , antibiotikum-kezelésével könnyen gyógyítható. Ha nem ismerik fel időben, idegrendszeri panaszokat, izomfájdalmak, ízületi fájdalmak kísérik a betegséget, de akár teljes bénulás is kialakulhat, míg a haláleset nagyon ritka.

Láz és végtagfájdalom: halálos is lehet

A másik betegség a kullancs encephalitis (agyvelőgyulladás). A központi idegrendszert támadja meg, elsősorban az agyvelőben okozhat gyulladást, de agyhártyagyulladást (meningitis) is kiválthat, esetleg mindkettőt (meningoencephalitis). A tünetek egy hét lappangási idő után jelentkeznek, láz és végtagfájdalom formájában. Átmeneti javulást követően a panaszok súlyosabb formában térnek vissza, ekkor már a központi idegrendszert támadja meg a vírus. Súlyosabb esetekben bénulás léphet fel, de a szívet is megtámadhatja a kórokozó. Ritkán, de halálos is lehet. Védőoltással lehet (és érdemes) is ellene védekezni.

Nem a házi praktikákra

A közhiedelemmel ellentétben a szájon át szedett, bőrön át párolgó B6-vitaminok szaga nem riasztja el a kullancsokat; ugyanígy hatástalan a preventív céllal fogyasztott sör, bor, pálinka is.

Ha összeszedtük a kullancsot, ne használjuk a házi praktikákat: ne kenjük be olajjal/vazelinnel, mert visszaöklendezi a félig megemésztett vért, s így esetleg a kórokozókat is. Gyufafejjel ne is próbálkozzunk, teljesen alaptalan (ma már egyébként sincs a kullancsűző hatásért felelősnek tartott foszfor a gyufafejben). A kullancs eltávolításához a legjobb az erre való csipesz.

Tudta, hogy kullancsokkal nem csak az erdőben találkozhat? Kössön ingyenes kullancsbiztosítást az egész családra a Genertel Biztosítónál! A biztosítás egy teljes évre szól, az időszak lejártát követően Önnek semmi dolga nincsen, egyszerűen megszűnik a szolgáltatás. (x) Regisztráció az ingyenes szolgáltatásra ITT !

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +12, +19 °C

A napos időszakok mellett többször megnövekszik a felhőzet, elszórtan, főleg északkeleten lehet zápor, zivatar. A mérsékelt szél helyeként átmenetileg megerősödhet, 25, 30 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön sem érvényesül fronthatás, de a változékonyság kettősfronthoz hasonló tüneteket válthat ki a fokozottan érzékenyeknél. Fejfájás és migrén jelentkezhet, ingadozhat a vérnyomás, felerősödhetnek az emésztési problémák. A szabadban ingadozó hő- és komfortérzetre kell készülni. Egyesek alvászavarokat tapasztalhatnak. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)