Alig használják Európában a vírus elleni "csodafegyvert"

A legtöbben Németországban, a legkevesebben pedig Magyarországon töltötték le a védekezéshez nélkülözhetetlen alkalmazást.

Horvátország ismét szigorít beutazási szabályain az új koronavírussal fertőzöttek számának növekedése miatt - kattintson, és tudja meg a részleteket cikkünkből.

Bár Európában az államok kisebb-nagyobb ingadozásoktól eltekintve sorra oldják fel a koronavírus miatt bevezetett szigorításokat, sehol sem feledkeznek meg arról, hogy a nyugalmi időszakot kihasználják a járvány - várhatóan ősszel érkező - második hullámára való felkészülésre. Szakemberek szerint a védekezés egyik "csodafegyvere" lehetne a kontaktkutatás, pontosabban az azokhoz fejlesztett kontaktkutató alkalmazások használata. Hiába érhető el azonban már szinte minden európai országban erre alkalmas helyi app, csak nagyon kevesen vannak, akik letöltötték. A Portfolio.com erről szóló cikke hangsúlyozza, az alkalmazások akkor hatékonyak, ha minél többel letöltik, ám például Magyarországon eddig mindössze a lakosság 0,3 százaléka telepítette az itthon Vírusradar névre keresztelt programot.

koronavírus, koronavírus-járvány, kontaktkutató app, kontaktkutatás
koronavírus, koronavírus-járvány, kontaktkutató app, kontaktkutatás

A kontaktkutató appok egyébként azért lennének hatékonyak, mert a helymeghatározás alapján akkor is tudnák értesíteni az esetlegesen veszélyeztetett embereket, ha azok csak véletlenül futottak össze egy később fertőzöttnek bizonyulttal, egyébként nem ismerték, és így nem is értesülnének betegségéről. Elméletileg tehát lehetőség sem adódna, hogy jelentős gócok alakuljanak ki, hiszen a pozitivitás igazolódása után azonnal értesíthetnék azokat, akik a kritikus időszakban huzamosabb időt töltöttek a fertőzött ember közvetlen közelében.

A lap a Bloomberg európai körképére hivatkozva azt írja, ott sem használják egyébként ezeket az appokat, ahol jóval több megbetegedést regisztráltak, mint Magyarországon. A vizsgált országok közül messze Németország vezet, ahol eddig a lakosság 15 százaléka, majd 12 millió ember töltötte már le az appot. Őket Ausztria (7,9 százalék), Olaszország (5,8 százalék), Dánia (5,2 százalék), Franciaország (2,8 százalék) és meglepő módon Észak-Macedónia (2,5 százalék) követi. Hazánkban eddig 30 ezren töltötték le az erre szolgáló alkalmazást, mellyel sereghajtónak számítunk.

Meglepő eredmény: könnyebben fertőződnek meg koronavírussal azok, akik nyáron otthon maradnak - kíváncsi a részletekre? Kattintson az nlc.hu cikkére.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: