A napszúrás meglepő tünetei

Nemcsak a leégés ellen kell védekeznünk, ha sok időt töltünk a szabadban a nyári kánikulában. A napszúrás is kellemetlen tüneteket okozhat, és talán elsőre nem is gondolnánk, hogy mi áll a panaszaink hátterében.

"A tűző napon vegyél fel sapkát vagy vizezd be a hajadat" - valószínűleg sokan vagyunk, akik nem egyszer hallották ezt gyerekkorukban édesanyjuktól. Akkor talán csak legyintettünk, pedig az intelem nagyon is fontos és megalapozott. Ha ugyanis a fedetlen fejet tartósan erős napsugárzás éri, túlságosan felmelegedik az agyhártya, és ekkor beszélünk napszúrásról.

Imádok napozni. De hogyan védhetem ki a bőröregedést? A kisebb-nagyobb ráncok, pigmentfoltok, szeplők megjelenése elkerülhetetlen az évek múlásával. Sokak szerint a fő bűnös a kor, pedig a látható bőrelváltozások 90 százalékáért a photoaging, a napfény és az UV-sugárzás által okozott károsodás felelős, amely felgyorsítja a bőröregedést. A védekezésre tehát nagy hangsúlyt kell fektetnünk, különösen napozáskor. Ehhez korábbi cikkünkben olvashat tanácsokat.

Négy tünet, amire figyeljünk oda

A napszúrás általános tünetei a (lüktető) fejfájás, hányinger,szédülésés rossz közérzet, ezek gyakran nem azonnal, hanem csak estefelé jelentkeznek. Ám mivel a napszúrás az agyunkra és ezáltal idegrendszerünkre van hatással, ezért ezektől eltérő szimptómákat is tapasztalhatunk. Amennyiben a következőket tapasztaljuk és előtte napos helyen tartózkodtunk, feltétlen gyanakodjunk napszúrásra - figyelmeztet a prevention.com oldal:

  • Izomgörcs: Különösen akkor fordul elő, ha a nyári melegben sportolunk. A napsugárzás okozta hőhatás miatt felborul szervezetünk folyadék-háztartása, az izmok nem jutnak hozzá a szükséges ásványi anyagokhoz, emiatt fájdalmas görcsök jelentkeznek leggyakrabban a lábban, karban és hasban.
  • Izzadás elmaradása: Normális esetben ha melegünk van, a testünk a verítékezéssel igyekszik leadni a hőt. Mikor azonban a napszúrás megzavarja az idegrendszer működését, leállhat ez a folyamat. Ezért ha azt tapasztaljuk, hogy melegünk van, mégsem izzadunk, mindenképp vegyük figyelmeztető jelnek.
  • Koordinációs zavar: Ha óvatlanul elaludtunk a napon strandolás közben, meglehet, hogy délután vagy este nehézségeket tapasztalunk járás közben. Sőt, akár beszéd közben a nyelvünk is gyakran összeakadhat.
  • Hasmenés: Utazások alatt egyébként is gyakori panasz a hasmenés, amelyet okozhat a nem megfelelően megmosott gyümölcs vagy akár a helyi csapvíz is, ezért hajlamosak vagyunk legyinteni rá. Ám a napszúrás is ugyanúgy kiválthatja.

A napszúrás megelőzéséhez viseljünk fejfedőt vagy vizezzük be a hajunkat. Fotó: Getty Images
A napszúrás megelőzéséhez viseljünk fejfedőt vagy vizezzük be a hajunkat. Fotó: Getty Images

Mikor kell orvoshoz fordulni?

A napszúrás tünetei általában 24 óra lefolyása alatt csillapodnak, elmúlnak. Segít, ha elvonulunk egy besötétített szobába, borogatjuk a homlokunkat és tarkónkat, veszünk egy hideg zuhanyt és gondoskodunk a folyadékpótlásról (ajánlott ilyenkor az izotóniás ital az ásványianyag-tartalma miatt). Súlyosabb tünetek esetén (ilyen például a koordinációs zavar, ájulás), már érdemes felkeresni egy orvost.

Ha pedig panaszaink másnapra sem enyhülnek, akkor valószínűleg már nem egyszerű napszúrásról van szó, hanem hőgutáról vagy hőkimerülésről. Ez eseteben infúziós kezelésre és a teljes test hűtésére is szükség lehet, ezért mielőbb menjünk a legközelebbi kórház sürgősségi osztályára! A későbbiekben pedig legyünk nagyon óvatosak, ha napon tartózkodunk, mivel aki egyszer már átesett napszúráson, onnantól kezdve érzékenyebbé válik az ilyen hőhatásokra.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: