A légszennyezés elleni harc tette tönkre a levegőt

Mintegy 40 százalékkal csökkent Kínában a levegőben lévő szálló por (PM2,5) koncentrációja azóta, hogy a kínai kormány 2013-ban szigorú intézkedéseket rendelt el. A drámai mértékű csökkenés ugyanakkor súlyos ózonszennyezést idézett elő.

Becslések szerint világszerte mintegy 7 millió ember halálát okozza a légszennyezettség évente. Részletek itt.

Az ózon a szmog egyik fő összetevője, amely egy sor kémiai reakció során jön létre. Az energiafelhasználásból származó nitrogén-monoxidból nitrogén-dioxid keletkezik: a folyamatot elősegítik a kipufogógázok szénhidrogénjei és a természetes szénhidrogének. A nitrogén-dioxid a napfény hatására nitrogén-monoxiddá és atomos oxigénné bomlik, utóbbi pedig egy oxigénmolekulával ózont alkot.

A légszennyezettség csökkentése az ózonszennyezés erősödését okozta Kínában
A légszennyezettség csökkentése az ózonszennyezés erősödését okozta Kínában

Az elmúlt években Kínában a levegő minőségének figyelésére több mint ezer megfigyelőállomást hoztak létre, amely soha nem látott mennyiségű adatot szolgáltatott a környezet állapotáról. A Nankingi Egyetem és a Harvard Egyetem kutatói az adatokat tanulmányozva kimutatták, hogy a szállópor egyfajta szivacsként működik az ózonszennyezést okozó vegyületek viszonyában: felszívja azokat, és ezzel megakadályozza az ózonképződést.

"Oly sok szállópor volt a kínai városok levegőjében, hogy ez csökkentette az ózonképződést" - idézte Daniel Jacobot, az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmány társszerzőjét a Harvard Egyetem közleménye. "Soha nem figyeltünk meg ilyet sehol a világon, mivel egyetlen országban sem csökkentettek ilyen gyors mértékben szállópor-kibocsátást. Kínának négy év kellett ahhoz, amit az Egyesült Államokban 30 év alatt értek el" - magyarázta a szakember.


"Ahogyan a PM2,5-szint csökken, az ózonszennyezés egyre súlyosabb lesz" - mutatott rá Ke Li, a tanulmány első szerzője. A kutatás eredményei azt jelzik, hogy plusz-erőfeszítésekre van szükség a nitrogén-oxid és az illékony szerves vegyületek csökkentésre, hogy meggátolják az ózonszennyezést.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+26, +33 °C
Minimum:
+17, +23 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a fülledt időben a többórás napsütés mellett elindul a gomolyfelhő-képződés.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag