A legkockázatosabb plasztikai műtét

Az elmúlt öt évben megduplázódott a világban az úgynevezett brazil fenékfeltöltések száma. Pedig a beavatkozás közel sem mondható kockázatmentesnek.

Egy 2015-ös kutatás szerint a férfiak számára valójában nem is a nők feneke, hanem a derekuk hajlásszöge vonzó. Részletek itt.

Brazil fenékfeltöltés alatt azt az eljárást értjük, amely során előbb zsírt vesznek a test egyéb területeiről, ahol nincs rá szükség, majd beinjektálják a farpofákba, megnövelve ezáltal azok méretét. Ennek lehet pusztán esztétikai oka, de akadnak olyanok is, akik számára ennél praktikusabb előnyök megszerzése jelenti a fő motivációt. Mindenesetre az Amerikai Plasztikai Sebészek Társasága szerint a szépészeti műtétek között ehhez az operációhoz tartozik a legmagasabb halálozási ráta.

Sok nőnél végzetes következményekkel jár a brazil fenékfeltöltés
Sok nőnél végzetes következményekkel jár a brazil fenékfeltöltés

A probléma forrása a zsírembóliaként ismert folyamatban keresendő. A sikeres átültetés alapfeltétele ugyanis, hogy a transzplantált zsírszövetek új helyükön is hozzájussanak a szükséges tápanyagokhoz, azaz olyan szövetbe kell befecskendezni a zsírt, amely kellő vérellátással rendelkezik. Bár e célra megfelelő lehetne éppenséggel a fenék már meglévő zsírszövete is, valójában azonban ilyenkor a beültetett zsír akár 90 százaléka is felszívódhat, ezért érdemes inkább a jobb táptalajt biztosító izomszöveteket választani. Csakhogy ez esetben egy rosszul kivitelezett műtét következtében a zsír könnyen bejuthat a vérkeringésbe is, majd elzárhat ott egy eret. Ha pedig ez az elzáródás a tüdőt érinti , megszűnhet a test oxigénellátása, míg az agy érintettsége révén stroke alakulhat ki - mindkét állapot potenciálisan életveszélyes.

Ugyancsak fontos szempont az átültetendő zsír mennyisége. A legtöbb sebész szerint a biztonságos felső határ 300 milliliterben húzható meg, ami lényegében egy pohár kólával egyenértékű. Ennek ellenére vannak tapasztalt orvosok, akik sokkal nagyobb, literekben kifejezhető mennyiséget is hajlandóak megmozgatni a páciens kérésére.

Hányan halnak meg?

Egy 2017-es kérdőíves felmérés során összesen 692 plasztikai sebész tapasztalatait gyűjtötték össze szerte a világból, miközben a brazil fenékfeltöltésen átesettek halálozási rátáját vizsgálták. A megkérdezett szakemberek végül 32 zsírembóliából eredő halálesetről számoltak be, valamint további 103 olyan megbetegedésről, amelyek nem bizonyultak fatálisnak. Magát a zsírembóliát egyébként is az esztétikai műtétekhez köthető halálozás első számú kiváltó okaként tartják számon az utóbbi időben: fenékfeltöltés esetén például a becslések szerint minden háromezer páciensből egy meghal emiatt.

Egy 2015-ös, a témában folytatott tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a zsírembólia a gluteális, azaz fartájéki vérerek műtét közbeni sérülése nyomán alakul ki, pontosabban mondva, ezeken a sérüléseken keresztül jut be a zsír a véráramba. Ehhez a felvetéshez igazodik egy közelmúltbeli esetriport is az Egyesült Államokból: bár a sebészek úgy hitték, hogy a transzplantált zsírt a felszíni zsírszövetekbe injektálták, a posztmortem vizsgálatok az elhunyt páciens szívében és tüdejében egyaránt kimutattak zsírcseppeket. Emellett pedig arra vonatkozóan is találtak bizonyítékokat, hogy a műtét közben megsérültek a gluteális erek.

Kritika gyanánt érdemes ugyanakkor megemlíteni, hogy egyes mellmegnagyobbító műtétek során is végeznek zsírbeültetést izomszövetbe, ezzel kapcsolatos halálesetekről mégsem érkeztek még hírek. Valójában tehát úgy tűnik, a brazil fenékfeltöltést kérő páciensek magas mortalitási mutatója mögött egyéb tényezők is meghúzódhatnak. Szintén nem elhanyagolható szempont, hogy a halálesetek többsége nem kellően kvalifikált orvosokhoz kötődik, akik jóindulatú megközelítéssel is minimum kétes hitelesítésű létesítményekben folytatták tevékenységüket, például magánházakban vagy garázsból kialakított rendelőkben. A zsírembólia mellett ráadásul más műtéti szövődmények, mint az üszkösödés vagy a vérmérgezés , ugyancsak fatálissá válhatnak.

Megéri-e a kockázat?

Jim Frame plasztikai sebész, a The Conversation szerzője szerint a zsírembólia jelentette veszélyt mindig érdemes az előnyöket is figyelembe véve mérlegelni, különösen azokban az esetekben, amikor az adott sebészeti beavatkozás fizikális vagy funkcionális előnyökkel jár a páciens számára. A brazil fenékfeltöltés esetén a kockázat talán meghaladja ezeket az előnyöket. Mindazonáltal abban a társadalomban, amely a celebritás és a szépség megszállottja, az eljárás alighanem a veszélyei ellenére népszerű marad a jövőben. Éppen ezért kiemelten fontos, hogy a sebészek egyértelműen és tisztán ismertessék a műtét lehetséges következményeit minden érdeklődővel, hiszen a páciensek biztonsága a leglényegesebb.

Forrás: theconversation.com

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Anafilaxiás reakció gyakori okai

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +11 °C
Minimum: +5 °C

Nagyrészt borult lesz az ég, de napközben az Alföldön, délutántól pedig már Borsodban is szakadozik, vékonyodik, gomolyosodik a felhőzet. Egyre inkább csak az ország északi, északnyugati felén valószínű eső, zápor, míg az Alföldön zivatarok is lehetnek. Többfelé megerősödik a nyugatias szél, zivatar környezetében akár viharos lökés is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon, Budapest körül és északon 7 és 13, az Alföldön 12 és 19 fok között alakul. Napközben melegfront érezteti hatását, ami miatt a frontérzékenyek tünetei ismét felerősödhetnek.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra