A klímaváltozás tönkreteszi az erdőket

Több milliárd eurós nagyságrendű kár keletkezett a németországi erdőkben, ráadásul ökológiai katasztrófa is fenyeget az utóbbi hónapok csapadékszegény és meleg időjárása miatt.

A Németország területének csaknem egyharmadát borító erdők állapotát évente feltérképező felmérés új, előzetes eredményei azt mutatják, hogy a klímaváltozás elérte az erdőket - mondta Larissa Schulz-Trieglaff, az erdőtulajdonosok és erődgazdálkodók érdekképviseleti szervezetének (AGDW) szóvivője.

Pusztulnak a fák

A tavalyi nagy aszály már eleve legyengítette a fákat, az idei szárazság és hőség miatt pedig tovább pusztulnak majd az erdők. Tavaly és az idén nagyjából 70 millió úgynevezett tömör köbméternyi hulladékfa keletkezett.

klímaváltozás, globális felmelegedés, erdők, fák, aszály,
Még az ellenállóbb fákat sem kíméli a felmelegedés. Fotó: 123rf

A Rajna-vidék-Pflaz tartomány fenyőállományából például egymillió fa károsodott, a nedvességhiány miatt ugyanis nem tudnak védekezni a kéregrágó bogarak ellen. A probléma még az igen ellenálló duglászfenyőket sem kíméli: a nemzetséget gombafertőzés tizedeli. Más tartományokban és más fajtáknál sem jobb a helyzet. A tölgyes, cseres erdőkben például több régióban robbanásszerűen szaporodik a gyapjaslepke hernyója és a búcsújáró lepke emberekre és állatokra is veszélyes hernyója, kopaszra rágva a lombos fákat.

Válság előtt áll az ágazat

Furcsa megoldással mentik a magyar erdőket - a részletekért kattintson ide!

Az AGDW szerint az ágazatot évszázados jelentőségű válság fenyegeti. Az erdőgazdaságok kára eddig nagyjából 2,1 milliárd euró (680 milliárd forint), és egyes vállalkozásoknál a fennmaradás is kérdéses. Ökológiai katasztrófa is fenyeget, mert az aszály és a hőség kiugróan nagy mértékben pusztítja az erdők jövőjét jelentő fiatal faállományt. Az érdekvédelmi szervezet becslése szerint országszerte hozzávetőleg 300 millió csemetét kellene ültetni a veszteségek ellensúlyozására, ez azonban nem lehetséges állami támogatás nélkül. "Gyors és jelentős nagyságú segítség kell az erdők megmentéséhez" - mondta az AGDW szóvivője.

A szövetségi mezőgazdasági és élelmezési minisztérium adatai szerint Németország területének 32 százalékát borítja erdő, ami 11,4 millió hektárt jelent. A legnagyobb területet a fenyőerdők teszik ki: 5,2 millió hektárt. A fenyvesek után a bükkösök következnek 1,7 millió hektárral, a harmadik helyen a tölgyerdők állnak 1,1 millió hektárral.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +14, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, záporok és zivatarok is kialakulhatnak szórványosan. Élénk, erős lökésekkel kísért északi szél mellett 25, 33 fokot mérhetünk a legmelegebb órákban. Vasárnap kezdetben még hidegfronti hatás várható, majd a front mögött is jelentkezhetnek görcsös panaszok, többek között hasi görcsök is. A fejfájás egész nap jellemző lehet, a szeles tájakon pedig erősebben jelentkezhetnek a tünetek. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)